Държавният газов доставчик Булгаргаз съобщи в петък, че е в

Държавният газов доставчик Булгаргаз съобщи в петък, че е в ...

Булгаргаз подготвя споразуменията за надплатените сметки.


Държавният газов доставчик "Булгаргаз" съобщи в петък, че е в процес на изготвяне на споразуменията, които ще предложи на своите клиенти за възстановяване на надплатените от тях суми за ползван природен газ в периода 5 август 2019 г. - 31 март 2020 г.

До връщането на пари се стигна след като "Булгаргаз", в изпълнение на ангажимента на "Газпром" по воденото от ЕК антимонополно дело за злоупотреба с цените в осем държави, се разбра с руския монополист за промяна на договора със задна и включване в цеообразуването на борсова компонента. В резултат на това "Газпром" върна на българското дружество 198 млн. лв. с ДДС, които сега "Булгаргаз" ще изплати на клиентите си.

Възстановяването става възможно след като Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се произнесе по всички внесени от държавния снабдител заявления за нови цени за всеки месец от август до края на март. Последното решение на регулатора по казуса бе обявено преди два дни. Това позволява пресмятането на продадените по високите цени количества за всеки месец спрямо новите по-ниски цени и връщането на парите на всеки от контрагентите на "Булгаргаз".

Според приетите поправки в Закона за енергетиката "Булгаргаз" има 20 дни след вземането на решенията на КЕВР да изчисли какво има да връща на всеки и да им предложи споразумение. След сключването ме дружеството има 14 дни да преведе парите, които са наличност след трансфера от "Газпром експорт".

Това означава, че към края на юни държавното газово дружество трябва да си е разчистило сметките със своите клиенти, след което газоснабдителните дружества ще могат да започнат да преизчисляват сметките на своите потребители.

Източник: mediapool.bg