Държавният департамент: САЩ са дали на България над 238 млн.

...
Държавният департамент: САЩ са дали на България над 238 млн.
Коментари Харесай

Държавният департамент: САЩ са дали на България 238 млн. долара помощ за сигурността й за 5 години

Държавният департамент: Съединени американски щати са дали на България над 238 млн. $ помощ в областта на сигурността през последните 5 години
Автор: Българска телеграфна агенция 01 Ное 2022 539 22
Следвайте " Гласове " в Телеграм

Повече от 15 години Съединени американски щати и България поддържат устойчиво партньорство в областта на сигурността като договорни съдружници, с общ ангажимент към сигурността на Балканите, Източното Средиземноморие и Черноморския район, показва американският Държавен департамент в информация, оповестена на страницата му в интернет.

Съединените щати работят в тясно съдействие с България в свързани със сигурността действия както на двустранна основа, по този начин и посредством районни и многонационални организации, в това число НАТО, Европейския съюз, Евроатлантическия съвет за партньорство и Организацията за сигурност и съдействие в Европа, се споделя в справката.

Според документа през последните пет години Съединените щати са дали на България повече от 238 милиона $ помощ в региона на сигурността за повишение на професионализацията на армията, потенциала на човешките запаси, киберсигурността, освобождението от руско и съветско съоръжение, информираността за морските пространства и оперативната съгласуемост в НАТО.

 

На напред във времето в американско-българското партньорство в сигурността е съглашението за съдействие в защитата сред Съединени американски щати и България от 2006 година, което дава на американската войска достъп до, както и взаимно потребление на няколко български военни уреди, измежду които образователният полигон „ Ново село “, и дава опция за взаимно образование на въоръжените сили на двете страни. Наред с това 10-годишната пътна карта за съдействие в защитата, подписана през 2020 година, открива рамка за непрестанно развиване на военната подготвеност и качествата на България посредством стабилно отбранително съдействие.

В справката се отбелязва, че със закупуването на осем изтребителя „ Ф-16 “ разноските на България за защита са се нараснали до над три % от брутния вътрешен артикул през фискалната 2019 година Средните годишни разноски за защита на България не престават да се усилват и са напът да реализират до 2024 година задачата на НАТО от два % от Брутният вътрешен продукт. От финансовата 2017 до финансовата 2021 година Държавният департамент е дал над 55 милиона $ задгранично военно финансиране за повишение на качествата на България в региона на военното разузнаване, сигурните връзки и отбранителната киберсигурност.

От 2017 до 2022 година Държавният департамент е дал по линия на програмата за Международно военно обучение и образование (МВОО) над 11,2 милиона $, с цел да могат български военнослужещи да вземат участие в курсове за професионално военно обучение и техническо образование дружно с американските си сътрудници. От 1992 година 5395 души от българските сили за сигурност са получили публично образование от Съединени американски щати, в това число 1346 по линия на МВОО.

Според справката Съединени американски щати имат дейни междуправителствени продажби с България в размер на 1,4 милиарда $ по линия на програмата за задгранични военни продажби. От 2019 до 2021 година Съединени американски щати са разрешили непрекъснат експорт на отбранителни артикули за България на стойност над 28,8 милиона $ посредством директни търговски продажби.

В документа се отбелязва, че през 1993 година България е станала една от първите страни, включили се към Програмата за партньорство с непознати страни на Националната армия на Съединени американски щати, в началото основана, с цел да подкрепи построяването на връзки сред Съединени американски щати и страните от някогашния Източен блок и да професионализира техните армии. През последните 29 години България и американския щат Тенеси са взели участие в над 600 прояви на военно съдействие, учения и културни мероприятия, които са насърчили оперативната съгласуемост и взаимното съгласие.

България взе участие в многочислени двустранни и многостранни военни учения със Съединени американски щати. През 2021 година е имало 127 прояви на военно съдействие сред България и Съединени американски щати с повече от 1500 български участници, а над 1300 български военнослужещи са взели участие в девет учения, спонсорирани от Съединени американски щати. Тези взаимоотношения са помогнали за превръщането на България в по-способен съдружник и са съдействали за усилване на районното съдействие в защитата, се споделя в справката на Държавния департамент.

Източник: Българска телеграфна агенция
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР