САЩ осъждат „тормоза“ в Хонконг на членове на семействата на продемократични активисти

...
Държавният департамент на САЩ заяви в петък, че категорично осъжда
Коментари Харесай

Държавният департамент на САЩ заяви в петък, че "категорично осъжда" "продължаващия тормоз" на властите в Хонконг на членове на семействата на продемократични активисти, живеещи в чужбина.

САЩ заявиха, че са „особено загрижени“ за скорошни случаи, включващи активисти като Нейтън Лоу, Джошуа Уонг и Елмър Юен, чиито членове на семейството и познати са били „задържани и разпитани от полицията в Хонконг“.

„Призоваваме властите в Хонконг да спрат всякакъв тормоз над членовете на семействата на демократичните активисти“, каза говорителят Матю Милър.

Хонконгският активист Нейтън Лоу е сниман в Лондон, Англия, на 9 декември 2020 г. Сара Тилота/CNN Хонконгският активист Нейтън Лоу е сниман в Лондон, Англия, на 9 декември 2020 г. Сара Тилота/CNN Сара Тилота/CNN

„Тази умишлена кампания за сплашване и заглушаване на хората за упражняване на техните човешки права и основни свободи е допълнителна стъпка в ерозията на свободите в Хонконг“, каза Милър. „Това също е форма на транснационална репресия за сплашване и заглушаване на хора в чужбина и за принуждаване на връщането им.“

Полицията в Хонконг претърси през юли семейния дом на продемократичния активист Ло в изгнание и отведе членовете на семейството му за разпит. Те също така наложиха награда от 1 милион хонконгски долара за информация, водеща до ареста на Лоу и други видни активисти в самоналожено изгнание и издирвани за престъпления срещу националната сигурност.

Ло публично прекъсна връзките със семейството си в Хонконг скоро след пристигането си във Великобритания, където оттогава получи политическо убежище.

Родителите и по-големият му брат бяха отведени за разпит на 11 юли и разпитани дали са му оказвали финансова помощ. И тримата по-късно бяха освободени, съобщи градската обществена телевизия RTHK, позовавайки се на полицейски източници.

В изявление, предоставено на CNN, полицията в Хонконг каза, че нейният отдел за национална сигурност е отвел двама мъже и една жена за разследване. Не ги идентифицира.

Правителството на Хонконг многократно отрече, че законът за националната сигурност, наложен от Пекин през 2020 г., потиска свободите. Той настоява, че законът е сложил край на хаоса и е възстановил стабилността на полуавтономния град след огромни продемократични протести.

Лоу и други активисти са обвинени в нарушаване на закона за националната сигурност, като престъпленията варират от тайно споразумение с чужди сили до подривна дейност на държавната власт.

В своето изявление Държавният департамент на САЩ призова властите в Хонконг и китайското правителство да зачитат правата и свободите на хората в Хонконг – бивша британска колония – „както е гарантирано от Основния закон и китайско-британската съвместна декларация“.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР