Държавният дълг на САЩ надхвърли $30 трилиона за първи път

...
Държавният дълг на САЩ надхвърли $30 трилиона за първи път
Коментари Харесай

Държавният дълг на САЩ достигна рекордните $30 трилиона

Държавният дълг на Съединени американски щати надвиши $30 трилиона за първи път в своята история, предават международните организации. Дългът е подтикван от високите заеми по време на пандемията, сочат данните на американското Министерство на финансите.

Япония и Китай остават най-големите задгранични кредитори на Съединените щати, като точно тези страни държат надлежно $1,3 трилиона и $1,08 трилиона в американски облигации.

Близо $8 трилиона от дълга на Съединени американски щати се дължат на други страни, които - с изключение на Япония и Китай, включват и огромни кредитори като Англия, Люксембург, Ирландия, Бразилия, Канада, Франция, Индия и Белгия, както и Тайван и Хонконг.

Допълнителни $6,5 трилиона се дължат от Федералното държавно управление на Съединени американски щати, най-много към социалноосигурителни тръстове и Военния пенсионен фонд.

В хода на пандемията Федералният запас (Фед) също удвои салдото си до $8,9 трилиона посредством нападателно пазаруване на трилиони долари в съкровищни облигации и скъпи бумаги.

Шокиращият брой беше доближат доста по-рано от предстоящото, като американските икономисти не съумяха да плануват силата на пандемията и последвалите международни реакции, което наду държавните разноски, а след това усили националния дълг с цели $7 трилиона от края на 2019 година.

Бюджетният недостиг на Съединени американски щати възлиза на общо $2,77 трилиона за фискалната 2021 година, което е малко по-малко от рекордните числа от миналата година, само че въпреки всичко е в сходство с големите разноски от ерата на Covid-19. За фискалната 2020 година Съединени американски щати регистрираха слисващ недостиг от $3,13 трилиона.

Държавният дълг от $30 трилиона " стана факт години по-рано от плануваното ", написа New York Times, допълвайки, че главната причина за дълга са държавните стратегии, свързани с ковид, които " финансираха големи и непредвидени помощи за безработица, финансова поддръжка за дребния бизнес и стимулиращи заплащания ". И всичко това е платено със заеми.

Дейвид Кели - основният световен пълководец на JPMorgan Asset Management, разяснява пред CNN, че този голям дълг значи, че " Съединени американски щати ще бъдат по-бедни в дълготраен проект ".

По думите му " американските данъкоплатци ще заплащат за пенсионирането на хората в Китай и Япония, които са  кредитори на Америка ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР