Държавният дълг на САЩ достигна тавана - 31,4 трилиона долара.

...
Държавният дълг на САЩ достигна тавана - 31,4 трилиона долара.
Коментари Харесай

На границите на срива: борбата между демократите и републиканците заплашва САЩ с фалит

Държавният дълг на Съединени американски щати доближи тавана - 31,4 трилиона $. Правителството рискува да загуби статута си на благонадежден кредитополучател, което съществено ще подкопае стопанската система на страната. Републиканците оферират да не се заплащат обществени и медицински осигуровки, а демократите оферират още повече задлъжняване. Може ли това да докара до банкрут?

Въображаеми цифри

Марк Занди, основен икономист в “Мудис ”, е уверен, че тази година в Съединени американски щати ще стартира криза. Министърът на финансите Джанет Йелън прикани за увеличение на лимита на националния дълг още през октомври, в противоположен случай държавното управление няма да може да заплати сметките. От друга страна създателят на американската финансова компания “Оркам ” Кълън Рош счита границата от 31,4 трилиона $ за изкуствено ограничаване. „ Финансовите пазари са безразлични към този въпрос и рискът от банкрут е редуциран до нула “, споделя той.

Практиката демонстрира, че щом американският обществен дълг доближи лимита, държавното управление дефинира нов и продължава да притегля заеми. Това е правено минимум 90 пъти през ХХ век. При Барак Обама летвата беше вдигната пет пъти, а последното нарастване с 2,5 трилиона беше утвърдено от Джо Байдън през декември 2021 година

Републиканците и демократите употребяват обстановката, с цел да прокарат стратегии за набиране на средства, които са от изгода за тях. Първите упорстват за понижаване на разноските, вторите желаят да оставят всичко както е. Председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти ще се съгласи да усили лимита единствено при преразглеждане на украинското финансиране, разноски за защита, общественото обезпечаване и медицинските стратегии. Байдън сподели, че тези въпроси не подлежат на разискване.

Дългът е проблем за кредиторите

Експертите са съгласни, че един от разновидностите за попречване на банкрут може да бъде основаването от американците на нова валута за себе си и за някои съдружници. Според икономиста Александър Разуваев сходни диалози се водят във финансовите среди от 2008 година Това, счита експертът, ще разреши преструктуриране на дълга при условия, преференциални за Съединени американски щати: за „ положителните “ въз основата едно към едно, за „ неприятните “ – с друг %, което ще понижи обществен дълг към определените страни.

" Ограничението ще бъде нараснало повече от един път, само че някой ден те в действителност ще извършат преструктуриране. И това не значи безусловно банкрут. Те ще създадат " безконечни " облигации от падежиращи облигации и ще заплащат единствено рента ", изяснява специалистът. Той обаче позволява и по-твърд вид: заплащанията ще бъдат отказани по политически аргументи: да вземем за пример оповестяване на някой от кредитополучателите за тоталитарна страна.

В същото време, акцентира Разуваев, Съединени американски щати към този момент не са в положение да обслужват настоящия дълг, само че заплащания по облигации, обществени, застрахователни и други заплащания се правят посредством нови заеми. „ Въпросът е в кредиторите. Това е като с оръжие: съдружниците са длъжни да купуват американски облигации, само че е невероятно тази история да се влачи постоянно “, споделя икономистът.

В риск са най-големите притежатели на дългови скъпи бумаги: Япония (около 1,08 трилиона долара) и Китай (870 милиарда долара). Русия има дребен размер - единствено към два милиарда $. Както изясняват анализатори, Москва ги е оставила да се правят взаимни разплащания със Съединени американски щати - държавните облигации са доста по-трудни за изземване.

Още не е пристигнало времето

Загубата на статута на благонадежден кредитополучател би била доста мъчителна за Съединени американски щати, споделя Сергей Королев, шеф за връзки с елитни клиенти във банка ВТБ. Следователно, в краен случай, изискванията за заплащане просто ще бъдат преместени напред.

Въпреки това, съгласно специалистите, банкрутът е към момента надалеч. Партиите, както нормално, ще се спогодят и ще вдигнат летвата. Въпросът е при какви условия. Републиканците, по-специално, оферират да се измъкнат от изчисляването на дълга в доларово изражение и да го обвържат с % от Брутният вътрешен продукт на страната. Корольов счита такава система за прогресивна и динамична: „ Колкото по-голям е Брутният вътрешен продукт, толкоз по-голяма е вероятността за приемане на заеми “. Като се има поради, че разнообразни количества артикули могат да бъдат закупени за една и съща сума по друго време, този метод съгласно специалиста е оневинен.

Съотношението дълг към Брутният вътрешен продукт е най-важният индикатор за надеждност, прибавя Разуваев. Ниво до 77% се счита за безвредно, в Съединени американски щати към този момент надвиши 130. Има обаче страни, които живеят добре и с по-високи проценти - да вземем за пример Япония (266% към септември 2022 г.) или Сингапур (160% през 2021 г.).

Причината за повишаването на дълга е, че страната харчи повече, в сравнение с печели и покрива неналичието на средства посредством издаване на облигации. Притежателите на такива отговорности могат да бъдат физически лица, корпорации, Федералният запас на Съединени американски щати, държавни и задгранични държавни управления, а също по този начин, да вземем за пример, Пенсионният фонд или Фондът за обществено обезпечаване. Последните образуват вътрешноправителствения дълг - той възлиза на 6,87 трилиона $. Външният или обществен дълг е 24,5 трилиона $.

Освен съотношението дълг/БВП, надеждността на заемите се дефинира от платежния баланс и запасите, прецизира Разуваев. Според Министерството на търговията на Съединени американски щати салдото за третото тримесечие е бил негативен на 217 милиарда $. На процедура това значи, че страната харчи повече пари в чужбина. В това отношение, отбелязва специалистът, Русия е доста благонадежден кредитополучател: държавният дълг на страната е под 20% от Брутният вътрешен продукт. Това е един от най-ниските проценти в света.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР