Държавният дълг на Съединените щати за първи път надхвърли 30

...
Държавният дълг на Съединените щати за първи път надхвърли 30
Коментари Харесай

САЩ удари нов рекорд на държавния си дълг

Държавният дълг на Съединените щати за първи път надвиши 30 трилиона $

Това сочат данните, оповестени от министерството на финансите на Съединени американски щати.

Според данните, в графата "общ държавен дълг " е посочена сумата от 30,012 трилиона $. Това е рекордна цифра на американския държавен дълг за целия интервал на съществуването му.

Според The New York Times сегашните стойности са достигнати няколко години по-рано от предстоящото, написа БГНЕС. Това е резултат от федералните разноски в размер на трилиони долари, които Съединените щати отделиха за битка с пандемията, в това число 5 трилиона $ за разширение на компенсациите за безработица, финансова поддръжка за дребния бизнес и стимулиращи заплащания, финансирани със заемни средства.

На фона на намаляването на случаите на COVID-19 през първата половина на 2021 година стопанската система на Съединени американски щати означи внезапно възобновяване на растежа на Брутният вътрешен продукт: 6,3 % през първото тримесечие и 6,7 % през второто. През третото тримесечие обаче растежът се забави до 2,3%. Експертите изясняват това с разпространяването на Омикрон, високата инфлация (достигнала 6,8% в края на декември 2021 година - най-високото равнище от 1982 година насам) и проблемите в световните вериги за доставки.

През последната година от президентството на Доналд Тръмп (2020 г.) стопанската система на Съединени американски щати се сви с 3,5 % - първият спад след финансовата рецесия от 2008 година и най-значителният от 1946 година насам (тогава Брутният вътрешен продукт на страната спадна с 11,6 %). В края на първата година от президентството на Джо Байдън Федералният запас предвижда напредък от 5,5%. Заради продължаващата пандемия държавното управление на Съединени американски щати е насила да взема от ден на ден и повече заеми - в края на 2021 година държавният дълг мина прага от 29 трилиона $ (около 125% от БВП).
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР