Държавният дълг на Италия продължава да расте, като през март

...
Държавният дълг на Италия продължава да расте, като през март
Коментари Харесай

Дългът на Италия достига исторически връх

Държавният дълг на Италия продължава да пораства, като през март е повишен със 17,8 милиарда евро (19,3 милиарда долара) на месечна база и е достигнал рекордните 2,79 трлн. евро (3 трлн. долара), съгласно централната банка на страната. Предишният исторически връх беше доближат през февруари, когато дългът възлизаше на 2,78 трлн. евро.

В понеделник Централната банка на Италия съобщи, че скокът се дължи на нарастването на потребностите на обществения бранш от заеми с 31,3 милиарда евро (34 милиарда долара), което частично е обезщетено от намаляването на ликвидните активи на държавната хазна до 29,4 милиарда евро.

" Нов исторически връх! Обезпокоително и обезпокоително експоненциално повишаване поради повишението на лихвените проценти заради новата рестриктивна парична политика на ЕЦБ ", съобщи Масимилиано Дона, ръководител на Националния съюз на потребителите.

Според Дона, в случай че държавният дълг се разпредели сред популацията на Италия, той би възлизал на 47 405 евро на жител или 106 446 евро на домакинство.

" Сега да планираш да намалиш налозите за всички с плоския налог значи или да се подиграеш с италианците, възстановявайки това, което даваш със ставките, с удръжки и такси, или да вкараш страната в неволя ", предизвести Дона. " По тази причина държавното управление би било добре към този момент да се ограничи до ограничение на сметките за ток и газ, като възвърне отстъпките от систематичните такси в сметката. "

Рязкото повишаване на цените на силата изостри рецесията с разноските за живот в третата по величина стопанска система в Европейски Съюз и увеличи равнището на обществения дълг, който сред октомври и декември 2022 година доближи 144% от Брутният вътрешен продукт, съгласно последните данни на Евростат.

Италианските публични лица се нахвърлиха върху Европейската централна банка поради паричната ѝ политика, потвърждавайки, че повишението на лихвените проценти, целящо усмиряване на инфлацията, е нараснало финансовия напън върху една от най-задлъжнелите страни в еврозоната.

Миналата седмица ЕЦБ още веднъж увеличи лихвените проценти до 3,25% в опит да овладее двуцифрената инфлация в еврозоната.

 

© AP Photo / Luca Bruno

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР