Държавният дълг на Испания е продължил да спада през второто

...
Държавният дълг на Испания е продължил да спада през второто
Коментари Харесай

Държавният дълг на Испания продължава да спада 


Държавният дълг на Испания е траял да спада през второто тримесечие по отношение на брутния вътрешен артикул (БВП), достигайки 116,8 на 100 от Брутният вътрешен продукт в края на юни, макар че се е повишил в безспорна стойност, заяви централната банка, представена от Франс прес.

Дългът на всички испански държавни служби, измерен съгласно критериите от Маастрихт, е бил 1,475 трилиона евро в края на юни, което съставлява нарастване от 3,6 на 100 за една година, се споделя в официално съобщение на регулатора. Сумата е повишена и през първото тримесечие (1,454 трилиона евро) и в края на 2021 година (1,428 трилиона евро). Но по отношение на Брутният вътрешен продукт държавният дълг продължава постепенния си спад спрямо рекордното ниво от края на март 2021 година, когато доближи 125,3 на 100 от Брутният вътрешен продукт поради държавните разноски, свързани с пандемията от КОВИД-19.

В края на март тази година държавният дълг на Испания беше 117,7 % от Брутният вътрешен продукт.

Според Пакта за непоклатимост държавният дълг на страните членки не трябва да надвишава 60 % от Брутният вътрешен продукт, само че се позволяват корекции. Бюджетният недостиг не трябва да надвишава 3 % от Брутният вътрешен продукт.

Испания, чийто държавен дълг е измежду най-високите сред страните членки на Европейски Съюз, предлага тези правила да бъдат преразгледани, с цел да може европейската бюджетна рамка да регистрира по-добре характерните особености на всяка страна, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР