Държавният авиационен оператор не съответства на европейските стандарти и не

...
Държавният авиационен оператор не съответства на европейските стандарти и не
Коментари Харесай

Гвоздейков: Държавният авиационен оператор не може да обслужва медицинските хеликоптери

Държавният авиационен оператор не подхожда на европейските стандарти и не може да обслужва медицинските хеликоптери, сподели по време на чуване в парламентарната комисия по превоз и известия министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков.

Според него се постанова незабавна смяна в закона, тъй че сдружението да стане комерсиално и да може да извършва публично незабавната здравна помощ по въздух. Той добави, че към този момент е в ход процедурата по производството на първия медицински хеликоптер, който се чака да дойде в страната до края на годината. Промяната ще даде опция на Държавния авиационен оператор да бъде по-гъвкав и да усилва възнагражденията на личния състав, което ще реши казуса с дефицита на инженери и водачи. От друга страна, авиационният оператор ще продължи да извършва полетите със особено предопределение – да обслужва Министерски съвет, президентството, делегации, в случай че има. И двете действия ще могат да бъдат финансирани от страната с до 15 млн. евро и за момента плановете демонстрират, че тези суми няма да бъдат надхвърляни. Авиационният оператор ще има опция като независима юридическа и комерсиална единица да бъде оперативно независим, тъй като сега за всяко едно решение се търси утвърждението на министерството на превоза. Ще може да се генерира и рационална облага, в случай че се постановат и различен тип полети, добави Георги Гвоздейков.

Министърът показа пред депутатите общата рамка на бюджета за превоз за 2023 година. В него са записани доходи от 37 924 000 лв. и разноски от 859 милиона лв.. Основно разноските са в посока БДЖ и НКЖИ, както и „ Български пощи “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР