Държавници, експерти и производители на оръжия съобщиха тези дни за

...
Държавници, експерти и производители на оръжия съобщиха тези дни за
Коментари Харесай

Украйна ще получи нови партиди разнообразни оръжия за справяне с руската агресия

Държавници, специалисти и производители на оръжия оповестиха тези дни за нови оръжейни доставки, които може да чака скоро армията на Украйна, бореща се против експанзията на Москва. Лидерите на страните от НАТО се връщат към концепцията да изпратят на Украйна съвременни бойни самолети като руските изтребители МиГ-29 и даже многофункционални американски Ф-16, означи на 29 ноември в колонка за Блумбърг адмирал Джеймс Ставридис, някогашен главнокомандващ силите на алианса в Европа. 
 
Западът би трябвало да ускори подпомагането на Киев, що се отнася до противовъздушната защита (ПВО). Украинският президент Володимир Зеленски естествено желае НАТО да сътвори над страната безполетна зона и постоянно приканва Запада да затвори небето на Украйна. Най-вероятно той ще получи израелски системи за Противовъздушна отбрана " Железен купол ", зенитни ракетни системи " Пейтриът " и може би тактически изтребители, предвижда адмиралът от Съединени американски щати. За момента съгласно него превъзходство във въздуха имат съветските Военнокосмически сили, натрупали военен опит в Сирия, отбелязва съветската организация Росбалт.
 
Междувременно компанията " Украински хеликоптери " дава на войските и полицията нова партида помощ от 13 джипа, в това число " Мицубиши Ел 200 ", 750 бронежилетки и друга защитна екипировка, както и водолазно съоръжение на стойност 38,66 милиона гривни. Досега помощта й възлиза общо на 93 милиона гривни, заяви на 23 ноември украинската телевизия " ТСН ". 
 
Освен транспорта на бойци и муниции, бранителите на Украйна инсталират на тези коли едрокалибрени картечници. А водолазното съоръжение дава на специфичните сили опция да разминират акватории, да вадят от водата потопена техника на врага и да подкрепят армията на Киев да форсира реки и разнообразни водни трудности.
 
Киев към този момент получава от Турция 230-милиметрови реактивни системи за залпов огън TRLG-230 - " оръжия, от които се нуждае Украйна ", насочвани към задачите си от турски дронове " Байрактар " благодарение на сателитни и лазерни средства, осведоми на 24 т. м. профилираният уебсайт Oryx. 
 
Самоходната система TRLG-230 е най-новата разработка от този жанр с огромна далекобойност и нараснала акуратност на стрелбата, разяснява на другия ден съветското издание " Военное обозрение ".
 
На 22 ноември същият портал цитира испански медии, съгласно които Мадрид ще достави на Киев гаубици " 105/14 ", създадени поначало за потребностите на алпийските подразделения от армията на Италия. Това удостовери по-рано и министърът на защитата на Испания Маргарита Роблес. Оръдията от този вид нееднократно са употребявани в действителни бойни условия - в спорове на Арабския полуостров, виетнамската война и войната за Фолклендските острови, напомнят съветски специалисти.
 
Литва ще обезпечи на Украйна муниции за извънредно нужните на фронта 155-милиметрови артилерийски системи, даде обещание министърът на защитата Арвидас Анушаускас, представен на 22 ноември от украинския уебсайт " Вести ". 
 
Три дни преди този момент порталът помести и известие в Туитър на литовския публицист Андрюс Тапинас, съгласно който жителите на страната са събрали 250 хиляди $ за морски безпилотник, предопределен за Украйна и кръстен " Yes to peace "  или " PEACE Да " - " Да " на мира ". Това е вторият морски дрон, който ще бъде дарен от литовците на Киев след модела " PEACE Дец ", а към този момент са насъбрани и 40 000 евро за трети - " PEACE Дюк " ( " Херцог на мира " ). " Това ще е най-хубавото трио от времената на Трите тенора ", написал Тапинас, събирал по-рано средства за дрон " Байрактар " за Украйна.
 
Украинската компания " Укрспецсистемс " показа нов безпилотник " Шарк ", конструиран от нея след началото на съветското настъпление и предопределен да взема решение всички съществени задания за разузнаване, наблюдаване и поправяне на огъня. Машината, снабдена с електрооптични датчици, може да навлезе на 60 километра в тила на съперника и да следи войските му в течение на 2 часа, движейки се със скорост до 150 км/ч, осведоми " Вести " на 27 ноември.
 
Учени, аспиранти и студенти от Украйна създадоха неповторима система " Трембита-сейсмо ", която в действително време дефинира точните координати на съветски танкове, оръдия и миномети, ситуирани надалеч от украинските позиции, с цел да улесни контрабатарейната битка на силите на Киев и да уточни стрелбата им, заяви в неделя украинското издание " Факти ". 
 
Обсегът на комплекса е 20 км, дронове камикадзе се засичат от разстояние 10 км и се унищожават от отдалеченост 1,5 км, прецизира един от разработчиците - Андрий Олефир, само че отхвърля да разкрие правилата, въз основа на които системата " слуша земята " и по този начин следи напредването на диверсанти, танкове, самоходни оръдия и бронирани коли на врага. Всеки военнослужещ може да овладее ръководството на 4-килограмовия апарат за 2-3 часа, твърди той. Предишни мостри от серията " Трембита " са употребявани от 2013 година за защита на украински летища от терористи, показва " Факти ".
 
Осемгодишният Сергий Мороз връчи на генерал-майор Виктор Николюк, оглавяващ оперативното командване " Пивнич " ( " Полунощ " ), ключовете на камионетка, купена за потребностите на бранителите на Украйна, оповестиха през седмицата украинските медии.
 
С позволение от родителите си украинското момче пеело национални и патриотични песни из улиците на родния си град Чернигов и дарило събраните пари за армията на страната, сражаваща се с съветските нашественици.
" Най-съзнателната каста от популацията на Украйна през днешния ден са такива деца. Именно с помощта на тях ще реализираме победа и ще изберем за тях почтено и ярко бъдеще ", разяснява военачалник Николюк, представен на 26 т. м. от украинския уебсайт " Цензор ", постъпката на дребния доброволец.
 
Източник: БТА
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР