Държавните зрелостни изпити да се проведат на 19 май по

...
Държавните зрелостни изпити да се проведат на 19 май по
Коментари Харесай

От МОН предложиха график за учебното време за следващата година

Държавните зрелостни изпити да се проведат на 19 май по български език и литература и 21 май за втория изпит, предлага Министерството на образованието и науката.

За публично разискване са оповестени заповедите, свързани с графика за образователното време през идната образователна година, които бяха разисквани и в границите на Отрасловия съвет за тристранно съдействие. ДЗИ по избор да се проведат в интервала от 26 май до 31 май, планува МОН.

Предлага се Национално външно оценяване (НВО) по български език и литература за VII и за Х клас да бъде на 11 юни, а по математика на 14 юни. На 15 юни ще са изпитите по непознат език за учениците от VII и Х клас. Изпитът по осведомителни технологии за премерване на цифровите компетентности на десетокласниците ще бъде в интервала 16-18 юни.

Омбудсманът към МОН: Интегрирани матури единствено след промяна на образователните проекти

Планирано е четвъртокласниците да се явят на НВО по български и литература на 27 май, а по математика на 28 май.

Държавните изпити по доктрина на специалността и специалността за придобиване степен на професионална подготовка за възпитаници приключили преди и през образователната 2020-2021 година са на 4 юни за втора и трета степен на професионална подготовка и 19 юли за първа степен.

Придобили право да положат държавен изпит по теория/държавен изпит - част по доктрина на специалността и специалността за придобиване степен на професионална подготовка преди образователната 2020 - 2021 година ще се явят на 21 януари и на 9 септември.

Според оферти график ваканцията сред двата образователни периода ще бъде от 1 до 3 февруари, като по този начин учениците ще почиват общо 5 дни. Вторият образователен период ще стартира на 4 февруари.

Предлага се есенната почивка да е от 30 октомври до 1 ноември, а Коледната от 24 декември до 3 януари. От 3 до 11 април ще бъде пролетната почивка за учениците от I до ХI клас, а от 8 до 11 април няма да учат дванадесетокласниците, които ще завършат на 14 май 2021 година

На 31 май ще завърши образователната година за децата от I до III клас, като се планува в допълнение една седмица за планови действия – до 7 юни.

На 16 юни приключва образователната година за учениците от IV до VI клас. До 30 юни ще учат петокласниците и шестокласниците от паралелките в спортни учебни заведения, както и учениците от VII до ХI клас.

„ Компютърно моделиране “, „ Лаборатория за изкуство “, „ Безопасност за придвижване по пътищата и „ Практични финанси “ са четирите нови национални надпревари, които Министерството на образованието и науката планува. Това е заложено в оповестения за публично наказание оповестения за публично разискване график на ученическите олимпиади, национални състецания и надпревари по специалности за идната образователна година

Националното съревнование по „ Компютърно моделиране “ ще се организира за трети и четвърти клас. Целта е да се даде опция на учениците да проявят знанията и уменията, които са усвоили в часовете по „ Компютърно моделиране “ и способността им да основават компютърни модели на познати обекти и феномени. Учениците ще могат да показват и качествата си да проучват и създават цифрови планове.

Идеята за годишно осъществяване на съревнование по „ Безопасност за придвижване по пътищата “ (БДП) цели да подтиква учениците посредством състезание да овладяват познаването на разпоредбите за придвижване по пътищата, а оттова да увеличи тяхната сигурност, когато са отвън класната стая или дома си.

Новата образователна година да стартира присъствено за всички класове и възпитаници, е решил Отрасловият съвет към МОН

Националното съревнование „ Лаборатория за изкуство “ ще предизвика учениците да изявяват своите гении в региона на изкуството и ще бъде самобитна платформа за разкриване на млади гении.

„ Практични финанси “ ще ревизира финансовата просветеност на учениците в гимназиалния стадий посредством решение на разнообразни проблеми и задания.

МОН планува общинските кръгове на ученическите олимпиади за образователната 2020-2021 г да се организират по график от декември до март, регионалните кръгове - през февруари и март, а националните - през март, април, май и юни.

Националните надпревари ще се организират по график от ноември до юни идната година, а надпреварите по специалности –през март, април и май.

Датите и часовете за осъществяване на надпреварите няма да съответстват с образователните занятия.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР