Държавните ТЕЦ-ове трябва да инвестират огромни суми в сероочистващи инсталации

...
Държавните ТЕЦ-ове трябва да инвестират огромни суми в сероочистващи инсталации
Коментари Харесай

Емил Димитров: Въглищните централи са нужни на България, но не във вида, в който те работят

Държавните ТЕЦ-ове би трябвало да влагат големи суми в сероочистващи съоръжения и те би трябвало да влязат в цената на тока. Това сподели някогашният министър на околната среда и водите Емил Димитров в предаването „ Говори в този момент “ по Българска национална телевизия.

ТЕЦ-овете замърсяват, а съществуващите сероочистващи съоръжения не работят. „ Проблемите са огромни, едно голямо надхитряне. Всеки път, когато си позволиш да спреш някой от тях, първо те упрекват, че надали не саботираш националната сигурност, а след това съдът постоянно ги оправдава.

Според някогашния министър на околната среда и водите цените на електрическата енергия ще стартират гладко да се подвигат, с цел да може сега, в който излезем на свободния пазар и стартираме импорт от чужбина, да не усетим разликата. „ това, което ни чака, е токът да се подвига по политически аргументи. Дали ще е на стадии, дали ще е на няколко скока, дали ще е по-плавно, само че ще се подвига. В момента, в който се вдигне, ние ще разберем, че плащаме в действителност закриването на тези централи “, изясни Емил Димитров.

ПАВЕЦ „ Чаира “, която балансира в най-голямото натоварване, не работи от няколко години, напомни той. Тя е детайл от националната сигурност, само че още дълго време няма да работи. „ Тя има опция да удвои потенциала си и това е акумулаторът на ток. Ако той се включи, ще се окаже, че доста от фотоволтаиците ще се окаже, че са непотребни. Затова той не работи. Затова сега би трябвало да се даде на другите да си построят големите мощности и едвам по-късно може би да проработи. Най-вече тези, които желаят да вършат всякакви батерии, са заинтригувани държавният батерия да не работи “, изясни Димитров.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР