Държавните и правителствените ръководители на страните от НАТО приеха днес

...
Държавните и правителствените ръководители на страните от НАТО приеха днес
Коментари Харесай

НАТО залага на обуздаване на Русия, Китай и киберпрестъпниците

Държавните и държавните ръководители на страните от НАТО одобриха през днешния ден, в което обрисуват пътя пред алианса до 2030 година. В документа Русия се загатва 61 пъти, а Китай - 10 пъти, съобщи Българска телеграфна агенция.

Генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг означи на конференция след края на еднодневното съвещание, че са признати дълготрайни решения, с които се разпростира нова страница в историята на НАТО.

Приоритети на НАТО

Като акценти в декларацията Столтенберг означи:
поддръжка за напъните за надзор над въоръжаването, оценката за дейностите на Русия и Китай, подготвеност за задълбочаване на ролята на алианса в уреждането на несъгласията сред съдружниците, подсилване на взаимното развиване на технологиите с общо финансиране, в допълнение съдействие с Австралия, Япония, Нова Зеландия и Южна Корея.
Участниците в срещата са приели цел до 2050 година войските на НАТО с активността си да не вредят на природата.

Китай

За първи път Китай е упоменат в документ на НАТО едвам преди 18 месеца, означи Столтенберг. Той разясни, че до неотдавна Пекин не е създавал закани за сигурността, само че в последното десетилетие действителността се е трансформирала и това е общата оценка на съдружниците. По неговите думи има области за допустимо съдействие с Китай, като опазването на околната среда и контрола над въоръжаването.

В декларацията се споделя, че възходящото въздействие на Китай може да сътвори провокации, с които би трябвало да се оправим дружно като алианс. Ще ангажираме Китай с желанието да защитим ползите на сигурността на Алианса.

Русия и разширението на алианса

В декларацията (в точка 3) се декларира, че нападателните дейности на Русия съставляват опасност за евроатлантическата сигурност.

Столтенберг пък съобщи в отговор на въпроси, че Русия няма думата или право на несъгласие за разширението на НАТО и пактът резервира мощната си поддръжка за Украйна и Грузия. Той добави, че за разширението на НАТО е належащо единомислещо решение на съдружниците, с изключение на желанието на двете страни за присъединение.

В изказването се акцентира, че Русия е траяла да диверсифицира нуклеарния си боеприпас, в това число посредством разполагане на ракетни системи с дребен и междинен обхват. Русия уголемява нуклеарния си капацитет, като създава нови и дестабилизиращи оръжия. Продължава да употребява нападателна и безотговорна нуклеарна изразителност. Руската нуклеарна тактика и всеобхватната рационализация, диверсификация и разширение на системите за нуклеарно оръжие, в това число качественото и количествено нарастване на съветските нестратегически нуклеарни оръжия, от ден на ден способстват за по-агресивна позиция на стратегическо заплашване.

Ще продължим да работим в тясно съдействие за справяне с всички закани и провокации, подбудени от Русия. Ще продължим да реагираме на влошената среда на сигурност, като ускоряваме позицията си на въздържане и защита, в това число посредством наличие в източната част на Алианса, се отбелязва в документа.

Там се споделя, че НАТО не търси борба и не съставлява опасност за Русия. Решенията, които взехме, изцяло подхождат на нашите интернационалните задължения и заради това не могат да бъдат обсъждани от никого като противоречащи на контракта сред НАТО и Русия.

Ще продължим да фокусираме разговора си с Русия върху сериозните въпроси, пред които сме изправени. Конфликтът в и към Украйна при актуалните условия е първата тематика в дневния ни ред, се споделя в изказването, където се прибавя: " НАТО продължава да се ангажира в потребление на добре съществуващите военни линии за връзка сред двете страни, с цел да насърчи предсказуемостта и прозрачността и да понижи рисковете, и приканва Русия да го направи също. Ние продължаваме да се стремим към градивни връзки с Русия, когато нейните дейности вършат това допустимо ".

Афганистан и тероризмът


Генералният секретар добави, че към момента няма решение кой да поеме ръководството на летището в Кабул. Той уточни, че на днешната среща е била доказана готовността да продължи финансирането за силите за сигурност и за институциите в Афганистан след приключването на близо 20-годишната задача там на силите на алианса.

В декларацията по предпочитания въпрос за битката против тероризма се споделя, че " тероризмът, във всичките му форми и прояви, продължава да съставлява директна опасност за сигурността на нашето население и за интернационалната непоклатимост и разцвет ". Подчертава се, че съдружниците ще продължат да се борят с тази опасност с увереност и взаимност. " Докато нациите резервират главната отговорност за вътрешната си сигурност и личната си резистентност, битката против тероризма изисква поредни, дълготрайни старания от интернационалната общественост като цяло, включващи необятен набор от принадлежности и участници. "

Киберзаплахите

Киберзаплахите за сигурността на алианса са комплицирани, разрушителни, насилствени и стават все по-чести. Това неотдавна беше илюстрирано от произшествия с рансъмуер и други злонамерени кибердейности, ориентирани към нашата сериозна инфраструктура и демократични институции, които могат да имат систематични резултати и да причинят обилни вреди, декларират водачите на страните от НАТО. " За да се надигнем пред това нововъзникващо предизвикателство, през днешния ден одобрихме цялостната политика на НАТО за киберзащита, която ще поддържа трите съществени задания на НАТО и цялостната възпираща и отбранителна позиция и в допълнение ще увеличи нашата резистентност. "

Страните членки удостоверяват, че решението за това по кое време хакерска атака ще докара до позоваване на член 5 от учредителния контракт на НАТО ще бъде взето от Северноатлантическия съвет за всеки обособен случай.

Тръмп или Байдън

Столтенберг съобщи, че НАТО е по-силна от обособените политически водачи. По неговите думи това е проличало в последните години при ръководството на някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Различно е, отговори той на въпрос, по какъв начин би сравнил Тръмп с президента Джо Байдън.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР