Държавните и правителствени ръководители на страните от НАТО се събират

...
Държавните и правителствени ръководители на страните от НАТО се събират
Коментари Харесай

Столтенберг: Не навлизаме в нова Студена война, Китай не е наш враг

Държавните и държавни ръководители на страните от НАТО се събират в този час в Брюксел. България ще бъде показана от президента Румен Радев.

Сред тематиките на срещата на върха са връзките с Китай и Русия, както и изтеглянето на НАТО-вските войски от Афганистан.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че се надява да бъде реализирана сделка за промени в стратегическата идея на Алианса. Очаква се и страните-членки да се разгласят срещу разполагането на нуклеарни ракети с наземно базиране на територията на Европа. Това е и първо присъединяване във форума за Джо Байдън в качеството му на американски президент.

" Не навлизаме в нова Студена война, Китай не е наш съперник, не е наш зложелател. Трябва да отвърнем дружно като съюз на провокациите за нашата сигурност, които произтичат от възхода на Китай. НАТО е най-силният и най-успешният съюз в историята. Доказвали сме неведнъж, че сме способни да се променим когато светът се трансформира. През последните години осъществихме най-големите промени на НАТО от края на Студената война. Ще продължим да се приспособяваме с решенията, които ще вземем през днешния ден ", сподели генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР