Държавните и правителствени ръководители на ЕС следващата седмица ще обсъдят

...
Държавните и правителствени ръководители на ЕС следващата седмица ще обсъдят
Коментари Харесай

Лидерите на ЕС ще обсъдят Украйна и европейската отбранителна политика


Държавните и държавни ръководители на Европейски Съюз идната седмица ще обсъдят обстановката в Украйна, укрепването на отбранителните качества на общността, както и покачването на цените на силата, заяви ТАСС.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 2827
Това съобщи през вчерашния ден немският канцлер Олаф Шолц на взаимна конференция с испанския министър председател Педро Санчес.

Според него светът се е трансформирал " трагично ", откогато Русия нахлу в Украйна, осъществявайки това, което назовава " специфична военна интервенция ".

Олаф Шолц означи, че още идната седмица ще се организира среща още веднъж в Брюксел.

Под думите му ще става дума за съответна поддръжка за Украйна и по-специално за приемането на бежанци от някогашната руска република.

" По време на срещата на върха на Европейски Съюз ще обсъдим и по какъв начин можем да създадем Европейски Съюз по-суверенен и резистентен, с цел да защитим по-добре жителите ", продължи канцлерът. " По-конкретно, ние ще се занимаваме, наред с други неща, с европейската отбранителна и енергийна политика. В последна сметка би трябвало да увеличим нашите отбранителни качества - посредством вложения и усъвършенствано съдействие, в това число в тясна съгласуваност със Съединени американски щати и НАТО ", сподели Шолц. " Със Стратегическия компас, който желаеме да приемем идната седмица на срещата на върха на Европейски Съюз, ще създадем първата значима стъпка. Той би трябвало да даде ясна ориентировка и подтик на взаимната отбранителна политика, изключително в тези несигурни времена ", акцентира Шолц.

Колкото по-агресивна става Русия в Украйна, толкоз повече Европейски Съюз би трябвало да промени - и да затегне - проекта за отбранителните упоритости на блока.

" Завръщането на войната в Европа, с неоправданата и непровокирана съветска експанзия против Украйна, както и огромните геополитически промени, слагат под въпрос способността ни да разпространяваме нашата визия и да пазиме ползите си ", се споделя в новия план за обобщение на документа, наименуван Стратегически компас, осведоми " Политико ".

Документът беше разискван вчера  от посланиците на Европейски Съюз. Министрите на външните работи и на защитата ще беседват по него в понеделник, а по-късно през седмицата се чака водачите на Европейски Съюз да го одобрят.

Работата по документа стартира преди съвсем две години, а първият план беше показан през ноември предходната година.

Оттогава Стратегическият компас набъбна от 28 на 42 страници и имаше още четири преработки, основно за усилване на формулировката по отношение на Русия, изключително по искане на Полша и балтийските страни.

В първичния вид на документа, написа " Политико ",  Русия въобще не беше упомената в резюмето. Сега в целия документ има 19 споменавания на страната, спрямо шест във версията от ноември. А формулировката за " ангажиране на Русия по някои съответни въпроси ", която беше в ноемврийския план, е изчезнала изцяло.

Сега блокът декларира, че желае да преследва " виновните за престъпленията ", осъществени в Украйна, и че те " ще бъдат подведени под отговорност ".

Това е сходно на формулировката, употребена от водачите на Европейски Съюз в взаимната декларация, която те одобриха предходната седмица на срещата във Версай - където дадоха обещание, че " виновните ще бъдат подведени под отговорност за закононарушенията си ".

Също по този начин в сходство с Версайската декларация в Стратегическия компас към този момент има дефиниция по отношение на военните разноски, като водачите се ангажират, че " доникъде на 2022 година, в сходство с националните преимущества и в сходство с нашите задължения, ще определим цели за увеличение и възстановяване на разноските за защита ".

В документа се споделя, че " Комисията ще създаде спомагателни тласъци за  взаимните вложения на страните членки в стратегически отбранителни качества ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР