Държавните и правителствени ръководители на България, Унгария, Полша, Румъния и

...
Държавните и правителствени ръководители на България, Унгария, Полша, Румъния и
Коментари Харесай

България и още 4 държави настояват за мерки срещу негативния ефект от увеличения внос от Украйна

Държавните и държавни ръководители на България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия приканиха в взаимно писмо ръководителя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен да преразгледа ограниченията за противопоставяне на отрицателните резултати от нараствания импорт на селскостопански артикули от Украйна, оповестиха от прессекретариата на президента.

В писмото се акцентира нуждата от доста увеличение на средствата от Европейски Съюз, разпределени за ограниченията за подкрепяне, като президентите приканват за ангажиране на спомагателни източници на финансиране за подкрепяне на земеделските производители, които са претърпели загуби и са изложени на риск да изгубят своята ликвидност.

Европейска комисия да проучва опцията за закупуване на непотребното зърно от прилежащи на Украйна страни членки за филантропични цели, се приканва още в писмото. Потвърждава се и апелът за финансова поддръжка от Европейски Съюз за по-бързо развиване на транспортната инфраструктура и усилване на свързаността, което да даде опция за гладко прекачване на артикули от Украйна в трети страни.

Предлага се в регламента за разширение на самостоятелните търговски ограничения за импорт от Украйна, който е в развой на разискване на равнище Европейски Съюз, да бъдат променени наредбите на защитната уговорка, тъй че тарифните квоти да бъдат понижени във връзка с тяхното годишно равнище, при положение на наново въвеждане на цени, според Споразумението за асоцииране.

Петте страни оферират още Европейски Съюз да резервира опцията да реагира на нелоялни практики при вноса от Украйна, да вземем за пример под формата на засилено наблюдаване или опция за започване на антидъмпингови процедури. Проблемът с несъразмерните количества артикули, оставащи на територията на страните членки и компрометиращи по този метод „ коридорите на взаимност ", също би трябвало да бъде адресиран дейно, се показва още в писмото.

В случай че изкривяванията на пазара, причиняващи щета на фермерите в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия не могат да бъдат отстранени с други средства, президентите на петте европейски страни приканват Европейска комисия да приложи подобаващите процедури за наново въвеждане на мита и тарифни квоти върху вноса от Украйна.

Според водачите на петте страни войната на Русия против Украйна е довела освен до голямо нарастване на индустриалните разноски в селскостопанския бранш и риска за бизнеса, само че и до проблеми на земеделските пазари в Европа, се показва в писмото. Най-сериозни усложнения в резултат на забележителното нарастване в предлагането на селскостопански артикули се следят точно в страните, които граничат с Украйна или са в непосредствена непосредственост до нея. В същото време затрудненото освобождение на остатъка от зърнени, маслодайни и други култури в складовете дестабилизира пазарите и води до налагането на спомагателни разноски на земеделските производители, се споделя в писмото.

За желанието на България и други страни членки на Европейски Съюз да изпратят общо писмо до Европейската комисия по проблема приказва през вчерашния ден служебният министър на земеделието Явор Гечев. Той, дружно със служебния министър на стопанската система Никола Стоянов и представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите организираха работна среща с президента Румен Радев.

В сряда и четвъртък зърнопроизводители блокираха интернационалния път Е-79 в символ на митинг против нарастване импорт на украинско зърно.

На среща през вчерашния ден президентът Румен Радев съобщи солидарността на страната ни към Украйна, само че акцентира, че не би трябвало въведените коридори за експорт на украинска продукция да водят до деформиране на пазара и да нанасят вреди на зърнопроизводителите ни. Президентът посочи нуждата от съответна отплата на селскостопанските производители от страните в Европейски Съюз, които са на първа линия и търпят загуби.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР