Държавните болници и ВиК дружества няма да внасят дивиденти в

...
Държавните болници и ВиК дружества няма да внасят дивиденти в
Коментари Харесай

Болниците и ВиК дружествата освободени от плащането на дивидент към държавната хазна

Държавните лечебни заведения и ВиК сдружения няма да внасят дивиденти в държавната хазна, реши Министерският съвет.

Според нови разпореждания всички останали държавни компании или компании с държавно присъединяване ще внесат в бюджета 50% от облагата си за 2020 година до 30 юли 2021 година, показват от държавната осведомителна работа.

Лечебните заведения са освободени от наредбата, тъй като се регистрира тяхната специфичност и зависимостта им от стеснен брой източници на финансиране. Извън обсега остават и ВиК сдруженията в страната заради осъществяването на предварителните условия във водния бранш за асимилиране на средствата от предишния действен интервал (2014 - 2020 година).

Правителството дефинира размера и обсега на наредбата за дивидентите на държавните сдружения. Традиционно лечебните заведения са изключени, само че през 2019 година да вземем за пример отвън отговорностите да заплаща част от облагата си остана и " Държавната консолидационна компания ", а Българската банка за развиване (ББР) внесе 80%, а не 50% от облагата си в хазната.

Доскоро информация за финансовите резултати на държавните компании се публикуваше от Министерството на финансите. От предходната година обаче това би трябвало да се прави от Агенцията за обществените предприятия и надзор. Последната обаче доста се забави с активността си, като на чак на 11 март тази година беше утвърден отчета за активността на сдруженията за 2019 година

Според този доклад 161 търговски предприятия регистрират позитивен финансов резултат за 2019 година в общ размер на 1,3 милиарда лева, най-вече 584 млн. лева облага, регистрирана от БЕХ ЕАД. 97 предприятия генерират загуба през интервала, в общ размер на 334 млн. лева, в това число " Топлоелектрическа централа Марица Изток-2 " ЕАД (-202 млн. лева.).

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР