Държавни болници, които са в лошо финансово състояние, ще бъдат

...
Държавни болници, които са в лошо финансово състояние, ще бъдат
Коментари Харесай

Ще се закриват някои държавни болници в лошо финансово състояние

Държавни лечебни заведения, които са в неприятно финансово положение, ще бъдат закривани, в случай че в района, в който се намират, има друго лечебно заведение, което да поеме техния потенциал. Това заяви пред Българска национална телевизия министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев.

" Без съществуване на национална здравна карта вършим такава за държавните лечебни заведения ", сподели той.

Почти е подготвен анализът на структурата на финансово ръководство на държавните лечебни заведения и настрана на мениджмънта с знаци, които потвърждават повода за утежняване на финансовото им положение - труд, който изисква година работа, акцентира министърът. Анализира се всяка болница, всяка нейна активност и всяко поделение, тъй че да се види кои разноски са неефективни.

Ананиев добави, че няма да се закриват лечебни заведения, които, въпреки и в неприятно финансово положение, са структуроопределящи за съответния район. Те ще бъдат нормализирани, с цел да могат да се самоиздържат и да правят работата, за която имат техника и личен състав.

Неразплатените разноски на държавните лечебни заведения към днешна дата са към 420 млн лева, а просрочените са към 160 млн. лева От друга страна България е трета в света по брой лечебни заведения на 100 хиляди души от популацията и втора в Европа след Германия, посочи Ананиев.

Българските жители ще бъдат лекувани с

съвременни медикаменти и през 2018 година,

увери здравният министър, помолен да разяснява концепцията с мораториума за заплащане на генерични медикаменти от здравната каса, който отпадна при гласуването в Народното събрание " През 2018 година те ще бъдат лекувани с най-съвременните и използвани медикаменти в Европа. Не би трябвало да има терзание че българският пациент няма да получи нужното лекуване ", съобщи той.

Ананиев подсети, че преразходът за медикаменти през тази година е към 100 млн. лева Увери, че мораториумът е краткотрайна мярка, която ще стабилизира касата, казусът с дефицитите ще бъде решен, а през 2019 година стабилната финансова резистентност ще се надгражда.

Предварителен и настоящ надзор

в здравната каса ще размени досегашния принцип на следващ надзор по документи, сподели министърът, който в продължение на години оглавяваше надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса. Убеден съм, че ще бъдат разкрити много нерегламентирани практики, които ще покажат повишаването на разноските за медикаменти ", сподели министърът и даде обещание " в околните часове и дни " информация за паралелния експорт, която ще удостовери това.

Някои клинични пътеки ще се преразгледат като логаритъм - някои се нуждаят от нарастване на цената, другаде има неприятен мениджмънт и корупционни практики, трети би трябвало да преминат към доболничната помощ, където с по-малко средства да може да се правят същите операции, заяви министърът на опазването на здравето. Преразглеждането ще стане взаимно с Българския лекарски съюз при подготовката на новия рамков контракт..
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР