Държавната опера в Стара Загора ще представи от 21:00 часа

...
Държавната опера в Стара Загора ще представи от 21:00 часа
Коментари Харесай

„Тоска“ на Старозагорската опера гостува на сцената на крепостта Царевец на 15 юли

Държавната опера в Стара Загора ще показа от 21:00 часа на 15 юли на сцената в Двореца на историческата цитадела Царевец постановката си на операта „ Тоска “ от Джакомо Пучини . Спектакълът е изборът на трупата за тазгодишното й присъединяване в Летния оперен фестивал „ Сцена на вековете “ във Велико Търново 2023.

„ Тоска “ е една от най-обичаните и известни опери на италианския композитор Джакомо Пучини. Вдъхновен от осъществяването на Сара Бернар в спектакъла на мелодрамата „ Флория Тоска “ на френския драматург Викториен Сарду, Пучини незабавно взема решение да напише опера по този сюжет. Операта „ Тоска “ е подготвена през 1899 година по либрето на Джузепе Джакоза и Луиджи Илика. Премиерата ѝ е на 14 януари 1900 година в „ Teatro Costanzi “ в Рим и е посрещната извънредно добре от публиката и рецензията. Авторът е извикан на сцената 22 пъти под бурни овации . Още същата година операта е сложена в Лондон и Париж. От тогава до през днешния ден „ Тоска “ шества по всички международни подиуми със същия триумф.

Режисьор на спектакъла е Огнян Драганов , а диригент маестро Владимир Бошнаков . В основните функции публиката ще види сопраното Русалина Мочукова, италианският тенор Емануеле Д’Агуанно, румънският баритон Йонуц Паску, Александър Марулев, Иван Кабамитов, Ивайло Йовчев и други

Програмата на „ Сцена на вековете “ 2023 ще продължи на 21 юли с премиерата навън на най-новото заглавие от репертоара на великотърновския Музикално-драматичен спектакъл „ Константин Кисимов “- операта „ Дон Жуан “ от Волфганг Амадеус Моцарт .

На сцената в крепостта Царевец на 29 юли ще бъде показано и българско класическо заглавие – историческата опера на Парашкев Хаджиев „ Лето 893 “ . Спектакълът на Русенската опера е отдаден на 1130 години от Преславския църковно-народен събор и историческата кулминационна точка на покръстването на българския народ.

Опера в танц по музика на Верди, Пучини и Белини ще е спектакълът „ Опера diva “ на Пловдивската опера, който ще може да се види на крепостта Царевец на 12 август . С комичната опера „ Дон Паскуале “ от Гаетано Доницети във фестивалната стратегия на 24 август ще се включи Варненската опера. Музикалният сезон на Царевец ще приключи на 2 септември с грандиозна церемония вечер на оперетата и мюзикъла на Национален музикален спектакъл „ Стефан Македонски “ .

Още две заглавия има във фестивалната стратегия за детска и младежка публика „ Сцена на вековете – Поглед към бъдещето “. Те ще се играят в Летния спектакъл – на 19 юли спектакълът „ Тайната градина “ на Виргиния балет и „ Вълшебната корона “ по музика на Стефан Димитров в осъществяване на Бон-бон Мюзик на 12 септември .

В съпътстващата стратегия на фестивала е мултимедийният концерт „ Властелинът на пръстените “ на Симфониета Враца (22 юли), хитовият концерт „ ABBA Symphony “ на Плевенската филхармония (1 август) и рок операта „ Есмералда – Парижката Света Богородица “ в осъществяване на Държавна опера Стара Загора (26 август). И трите заглавия ще се играят на в Летния спектакъл на Старата столица.

Летен оперен сезон „ Сцена на вековете “ се провежда от Община Велико Търново с поддръжката на Регионален исторически музей-Велико Търново и Общинска туристическа организация „ Царевград Търнов “ и е притежател на влиятелния лейбъл „ Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа “ 2022-2023. Изданието през 2023 година е под патронажа на Министерство на културата .

Билети за всички заглавия от фестивалната стратегия могат да се закупят от Eventim.bg и от Туристическия информативен център, ситуиран на ул. „ Христо Ботев “ №5 във Велико Търново.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР