Държавната корпорация „Росатом“ предлага изграждането на два от трите атомни

...
Държавната корпорация „Росатом“ предлага изграждането на два от трите атомни
Коментари Харесай

„Росатом“ предлага строителството на серийните ледоразбивачи „Лидер“ да става чрез концесия


Държавната корпорация „ Росатом “ предлага построяването на два от трите атомни ледоразбивача „ Лидер “ за Северния морски път да става посредством концесия. Това написа вестник „ Ведомости “, базирайки се на презентация на държавната корпорация.

Първият главен ледоразбивач „ Лидер “ ще бъде издигнат със средства от бюджета от корабостроителният цех „ Звезда “ Стойността му, съгласно генералния шеф на „ Росатом “ Алексей Лихачов ще е 120 милиарда рубли (с ДДС).

В презентацията си „ Росатом “ финансирането на втория и третия ледоразбивач да не е посредством държавна поръчка. За серийното стартиране на ледоразбивачите се разискват два разновидността: посредством смесено финансиране от бюджета, банки и „ Росатом “ или посредством концесия с финансиране от страна на страната на 25 %. При първия вид корабостроителят ще получи задатък и ще дава отговор за работата, а при втория – за планът ще дава отговор концесионера, който с изключение на строителството ще би трябвало да оказва и съответни услуги.

Концесионер ще би трябвало да е държавна организация към „ Росатом “ - особено основаната планова компания с ФГУП „ Атомфлот “. В случай на държавна поръчка тя ще бъде гарант н строителството, получавайки средства от „ Росатом “ и бюджета.
„ Росатом “ в презентацията си е предложил разновидността за концесия, защото огромна част от превозвачите още не са утвърдили капиталови стратегии, предвиждащи потреблението на ледоразбивачи и е невероятно прогнозирането на доходи. Този вид е признат за основа, е съобщил за изданието източник, участващ в създаването на плана. Поради това държавната корпорация се готви да предприеме частна концесионна самодейност, съгласно презентацията. Това значи, че „ Росатом “ ще предложи на страната план, ще приготви документите за концесия и в случай че няма други искащи при тези условия, с нея ще бъде подписано съглашение. Предвид хипотетичните периоди началото на строителството на ледоразбивачи, подготовката и предприемането на частна концесионна самодейност може да е 2020-2021 година, счита представител на „ Росатом “.

Както се оповестява атомният ледоразбивач „ Лидер “ с мощ от 120 МВт се планува да бъде издигнат през 2026 – 2027 години в корабостроителният цех „ Звезда “. През юни генералният шеф на „ Росатом “ Лихачов заяви, че договорът за неговото строителство към този момент се приготвя за сключване. В бъдеще се планува строителство на общо три ледоразбивача „ Лидер “. Те ще се употребяват за обезпечаване на целогодишна навигация по Северния морски път.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР