Държавната компания София Тех Парк ще получи малко над 20

...
Държавната компания София Тех Парк ще получи малко над 20
Коментари Харесай

София Тех Парк получава 20 млн. лв. от държавата за суперкомпютъра

Държавната компания " София Тех Парк " ще получи малко над 20 млн. лева от бюджета на притежателя си Министерството на стопанската система за плана за суперкомпютър, за която има обезпечено и европейско финансиране. Това е решило държавното управление на постоянното си съвещание в сряда.

С отпусканите средства компанията ще усили капитала си и ще ги употребява " целево, за покриване на съответните " общи разноски за благосъстоятелност ", включващи разноски за придобиване и експлоатационни разноски, посредством закупуване на " суперкомпютър с продуктивност от порядъка на петафлопс ", показват от държавната пресслужба.

Първата копка на постройката за суперкомпютъра бе направена през юли 2020 година https://www.mediapool.bg/superkompyutar-shte-zaraboti-v-sofiya-do-fevruari-2021-g-news309376.html Съоръжението, което по думите на премиера Бойко Борисов " в границите на час може да направи милиарди интервенции, съпоставения и заключения ", ще е ситуирано на територията на " София Тех Парк ".

Общата стойност на плана, спечелил еврофинансиране, е към 18 млн. евро, а държавното присъединяване в плана, в това число прогнозните оперативни разноски за първите 5 години на употребата, е в размер на 12 млн. евро.

От информацията на пресслужбата на Министерския съвет не излиза наяве дали в този момент отпусканите над 20 млн. лева са това належащо държавно финансиране.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР