Държавната компания Булгартрансгаз ЕАД днес официално придоби 20% от капитала

...
Държавната компания Булгартрансгаз ЕАД днес официално придоби 20% от капитала
Коментари Харесай

Булгартрансгаз придоби дял в терминала за втечнен газ край Александруполис

Държавната компания " Булгартрансгаз " ЕАД през днешния ден публично закупи 20% от капитала на Газтрейд С.А. - фирмата-строител на терминала за полутечен природен газ край гръцкия град Александруполис. Това стана в Атина в наличието на министър председателите на двете страни Бойко Борисов и Кириакос Мицотакис. Посещението на премиера е в детайли отразявано с видео, фотоси и текстове във фейсбук профила му.

" Газтрейд " ще построи високотехнологичен плаващ терминал 17.6 км от пристанището в Александруполис за приемане, предпазване и регазификация на полутечен природен газ. Планираният потенциал на терминала за регазификация и подаване към газопреносната мрежа на Гърция възлиза на 6.1 милиарда куб. м годишно. Капацитетът за предпазване е 170 хиляди куб. м полутечен природен газ. Планира се комерсиалната употреба на оборудването да стартира до края на 2022 г.

" На доктрина съм чувал доста за диверсификацията, през днешния ден тя става факт. Не единствено, че диверсифицираме източниците, Гърция и България стават главен енергиен хъб - и " Александруполис ", и " Балкан ", разгласи Борисов по време на формалната гала. Допълни, че терминалът ще е опция и за Румъния, Сърбия, Унгария, Хърватия да диверсифицират доставките си, " да има същинска борса, това е доста добре за стопанските системи, за бита, а и за пакта за зелена енергия(подписан от страните членки на Европейски Съюз. " Ако погледнете картата, ние обърнахме посоката, когато се обръща посоката, постоянно е мъчно - провокира протести, революции, раздразнения ", разяснява още Борисов.

" А редом с това България влезе и в банковия съюз и чакалнята на еврозоната, тъй че гръцките компании и вложители да бъдат безусловно обезпечени за своите вложения в бъдеще ", уточни той.

" Така че и на мен не ми се вярваше, до дъно работихме и през днешния ден даваме опция да получаваме газ от всички краища на света ", уточни той. Допълва, че това е методът и азерският газ да пристигна до България и на доста други места. " Така че на всички тези потоци през днешния ден им слагаме началното развиване...Радваме се, че можахме да стартираме това, което беше фантазия на доста, доста генерации преди нас ", уточни той в теза, която употребява в последно време, с цел да каже, че държавното управление му е изпълнило фантазии на предходни генерации.

При подписването изпълнителният шеф на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов разгласи, че построяването на терминала за полутечен газ добавя осъществяването на концепцията за газов хъб " Балкан ". От строителя на терминала показват, че оборудването добавя изграждащия се сега интерконектор сред България и Гърция, през който газ ще може да се придвижва в двете посоки.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР