Държавната компания Булгаргаз е поискала увеличение на цената на природния

...
Държавната компания Булгаргаз е поискала увеличение на цената на природния
Коментари Харесай

Булгаргаз предложи цена за газа за октомври, за септември прогнозата не е направена

Държавната компания " Булгаргаз " е поискала нарастване на цената на природния газ от октомври с 44%, демонстрират данните на сдружението. Компанията предлага 1 мегаватчас синьо гориво да коства 269,29 лв. от октомври. В момента цената на природният газ призната от Комисията за енергийно и водно контролиране е 186,87 лв. за мегаватчас.

Преди обаче да бъде избрана цена на синьо гориво за октомври, би трябвало да бъде призната цена за август и за септември. Дружеството желае нарастване по отношение на в този момент настоящата цена с 60% още от на следващия ден. Прогнозата за септември обаче по този начин и не е направена. Причината компанията не е могла през юли да пресметна какъв брой би коствал природният газ.

Заради това закъснение във вторник ръководителят на КЕВР Иван Иванов наложи санкция на компанията и предизвести, че в случай че и отсега нататък не се съблюдават периодите, ще бъде санкционирано сдружението. Така " Булгаргаз " въпреки всичко през днешния ден е съумяла да внесе своето искане за нарастване на цената в КЕВР за септември, то обаче още не е обществено оповестено.

В случай, че КЕВР одобри настояването на " Булгаргаз " за нарастване на цените от август, тогава желаната цена за октомври може да се пояснява като понижение от 6%. Какво ще реши обаче регулатора следва да разберем на следващия ден.

Междувременно от газовата компания признаха, че имат изясненост за цената единствено на азерския газ, който покрива към половината от потреблението в страната. Останалите количества към момента не са контрактувани.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР