Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) е отхвърлила жалбата

...
Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) е отхвърлила жалбата
Коментари Харесай

Втора служба отказа да върне допуска до тайни на зам.-шефа на бюрото за подслушвание

Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) е отхвърлила жалбата на зам.-председателя на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства (СРС) Георги Гатев против отнетия му от ДАНС допуск до класифицирана информация. Решението на комисията е от през вчерашния ден, когато е било и първото ѝ съвещание по случая, изясни за " Дневник " Гатев.

Той ще го апелира пред Върховния административен съд.

ДАНС лиши позволява на зам.-шефа на бюрото по следствия след искане на прокуратурата. Гатев апелира решението на организацията, само че тя го удостовери.

Държавното обвиняване аргументира предлагането си за лишава на позволява му със среща на Гатев с обвинен магистрат в заведение, след която магистратът подал заявление да бъде тествано дали е подслушван нелегално. Той обаче не го написал самичък, а това станало на компютъра на административния секретар на институцията. По същия метод било направено и заявление от различен обвиняем магистрат.

Магистратите, на които Гатев е помагал, съгласно държавното обвиняване били варненския арбитър Светлозар Георгиев, който е обвиняем за напън над сътрудник. До процеса се стигна, откакто магистратът бе подслушван поради дело, по което е бил съдия-докладчик, против предприемача и водач на " Воля " Веселин Марешки. Както и плевенския прокурор Димитър Захариев, който бе упрекнат поради присъединяване в незаконна група, за чийто началник държавното обвиняване уточни Камен Балбузанов-Куката. Третият случай, в който съгласно прокуратурата Гатев е помагал нерегламентирано на магистрат, визира пловдивския прокурор Росен Каменов, за който има предложение за дисциплинарно уволняване.

Единият от магистратите обаче опроверга прокуратурата. Повече четете тук.

Шефът на бюрото Бойко Рашков пък твърди, че прокуратурата и ДАНС желаят да лимитират контрола върху СРС-тата и по тази причина е и офанзивата против Гатев и институцията. Повече четете тук.

" Дневник " изпрати въпроси до ДКСИ.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР