Държавната избирателна комисия в Република Северна Македония обяви неофициалните окончателни

...
Държавната избирателна комисия в Република Северна Македония обяви неофициалните окончателни
Коментари Харесай

Изборите в Северна Македония: СДСМ - 46 депутати, ВМРО - 44

Държавната изборна комисия в Република Северна Македония разгласи неофициалните дефинитивни резултати от предварителните парламентарни избори, които се състояха през вчерашния ден.
Коалицията „ Ние можем “, водена от СДСМ, завоюва 46 места, ВМРО-ДПМНЕ - 44 места, а трети е Демократичният съюз за интеграция с 15 места, Алиансът за албанци и Алтернатива - 12, левицата има дама депутати, а ДПА - едно място.
Политическата обстановка в Северна Македония е неподходяща за България. Ситуацията не е позитивна и за политическия живот в самата страна - там най-вероятно няма да бъде формирано държавно управление и ще има нови избори. Това мнение изрази Кирил Илиев, историк, Институт по балканистика при Българска академия на науките, пред Bloomberg.
При преброени 96% от от бюлетините Социалдемократите на Зоран Заев печелят изборите с дребна преднина пред ВМРО-ДПМНЕ.
Причина за вота стана оставката на Зоран Заев предходната година, откакто страната не съумя да си обезпечи дата за начало на диалозите за присъединение в Европейския съюз. Изборите бяха отсрочени с три месеца поради пандемията. Илиев уточни като един от най-големите проблеми в връзките сред София и Скопие историческите разногласия, които не престават да остават нерешени. “Всеки път, когато се заприказва за история, ние имаме спор, напрежение - неща, които карат и едната, и другата страна да се усещат недоволни, подценени или по някакъв метод ощетени ”.
Историкът съобщи, че след изборите в Северна Македония по-вероятно е да не се стигне до съставянето на ново държавно управление. “В случай, че това стане, ще е нужен доста сериозен компромис от страна на ВМРО-ДПМНЕ, Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) и Демократичен съюз за интеграция (ДУИ) ”, добави Илиев.
“Моментът, който беше определен за избори, не беше по никакъв начин подобаващ... Трябваше да се изчака до есента, може би това е по-разумната стъпка, имайки се поради и коронакризата ”.
“Изборите и тази година ще бъдат предрешени от това какво ще избере и с кого ще се споразумее партия ДУИ. Тя е незаобиколим фактор и не може да се образува съдружно държавно управление без съглашение с Али Ахмети ”, акцентира специалистът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР