Държавната Islael Aerospace Industries (IAI), която е дъщерна фирма на

...
Държавната Islael Aerospace Industries (IAI), която е дъщерна фирма на
Коментари Харесай

Израелски радари за българската армия

Държавната Islael Aerospace Industries (IAI), която е дъщерна компания на компанията Elta Systems показа на българския пазар ново потомство радари, с които ще кандидатства в състезанията оповестени от българското Министерство на защитата за модернизиране на армията ни. За момента ведомството е разгласило питане за замяна на 3D радарите си с нови съвременни системи. Запитването е за 7 радарни системи - 5 с по-далечен обхват на деяние и 2 със междинен. Програмата е разграничена на два съществени стадия. Първият е питане за информация за наличните нови технологии, който беше финализиран при започване на 2020 година Вторият стадий включва издание съобщение за търг, което би трябвало да стане до края на тази или началото на 2021 година

Израелската компания показа радари от фамилията MMR. " Тези мултимисионни радари дават допустимо най-хубавата въздушна картина и защото към този момент системата е много надградена, в България ще бъде показан най-новия радар мултисензорен радар, а точно MS-MMR. Когато през днешния ден приказваме да се купи нова система за въздушна защита би трябвало да се запитаме какви са условията, потребностите и провокациите към една такава система. Една от главните цели и потребности е да има обединена въздушна картина,която да разпознава цели разнообразни по величина и скорост. Едно от главните провокации е самата система е нейната дарба да се оправя с всевъзможни типове закани. Преди казвахме, че главният ползвател са наземно основаните командни центрове с операторите в тях, само че през днешния ден по-големите ползватели са военните самолети, освен изтребители, само че и останалите - системите за противовъздушна защита и даже системите за въздушно наблюдаване, както и цивилното население в една страна ", сподели по време на презентацията Моше Манор - полковник от запаса от израелските Военновъздушни сили

Една от главните закани идва от ниската височина и бавната скорост, на която летят безпилотните самолети, както и комбинацията от общоприети самолети и тези, които носят балистични ракети. " Очакване нашите системи да са най-хубави във всеки един от тези параметри и еднообразно ефикасни против дронове и балистични ракети ", прибавя Манор.

 Израелски радари за българската войска

Един от най-новите радари е 4D мултиспектърен радар, който симултантно може да сканира по хоризонтала и вертикала. Той е мултимисионен, защото по едно и също време може да прави разнообразни задания, а също по този начин може да локализира доста дребни по величина и летящи на ниска височина обекти.

Друго преимущество на MMR радари е, е на процедура те могат да бъдат употребявани на всички места по света, защото съвършено работят при температура на въздуха от -40 до +50 градуса. " През 2014 година беше първото им потребление във боен спор в Израел. Тогава радарната система работеше 35 дни без спиране 24 часа, 7 дни в седмицата. Използва се за въздушно наблюдаване от наземно стационираните сили, само че също по този начин е и част от противоракетната отбрана на Израел като системите " Железен купол " и аналогични. Имаме много клиенти по света и НАТО-вски сътрудници Съединени американски щати, Канада, Чехия, Италия, които я употребяват. Всичките системи идват постоянно интегрирани и съгласно условията на НАТО ", изяснява Манор.

При засичане от страна на радара на дребна цел на ниска височина въпросът е дали става дума за птица или дрон. В случая новите радари са снабдени с камери и операторът незабавно може чудесно да локализира задачата, както денем, по този начин и през нощта. Новият отбор радари дава всички преимущества, които днешното време изисква.

Що се отнася до цената на радарната система, то тя е влиза в рамките заложени от Министерството на защитата, а точно в диапазона сред 150 и 200 млн. EUR. Интерес към радарните системи има и от страна на други страни в Централна и Източна Европа. До момента в света от новият вид радари IAI е продала 100 броя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР