Държавната енергийна компания на Полша заяви днес, че няма да

...
Държавната енергийна компания на Полша заяви днес, че няма да
Коментари Харесай

Отпор! Полша няма да плаща руския газ с рубли

Държавната енергийна компания на Полша съобщи през днешния ден, че няма да заплаща за съветски газ в рубли , като стана следващата, която отхвърли настояванията на Кремъл на фона на невижданите наказания против Москва поради войната в Украйна.

" Не виждаме по какъв начин бихме могли да го създадем ”, цитира организация PAP думите на Павел Маевски, началник на държавната петролна и газова компания PGNiG.

" Договорът дефинира методите на заплащане. Не разрешава на една от страните да го трансформира съгласно желанието си ”, сподели той.

В сряда президентът Владимир Путин съобщи, че Русия ще приема заплащания единствено в рубли за доставките на газ за " вражески страни ”, откакто Москва беше наранена от лавина от наказания поради войната в Украйна.

Министърът на стопанската система на Германия, страната, която преди войната внасяше 55% от естествения си газ от Русия, съобщи, че този ход е нарушаване на контракта и че Берлин ще разиска с европейските си сътрудници по какъв начин да реагира.

Шефът на австрийската енергийна компания OMV съобщи, че подписаният контракт не разрешава заплащания в рубли.

Настоящият контракт на Полша за съветски газ изтича в края на годината. Варшава се надява по-късно да се откаже от съветския газ, като го размени с доставки на полутечен газ в пристанищата и газ от Норвегия по водопровод през Балтийско море.

Непосредствено след изказването на Путин за синьото гориво рублата, която внезапно се срина от началото на войната в Украйна, нарастна по отношение на $ и еврото, а цените на газа се покачиха.

Източник:БГНЕС
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР