Държавната Българска банка за развитие е раздала 60 едри кредита

...
Държавната Българска банка за развитие е раздала 60 едри кредита
Коментари Харесай

Банката за развитие е раздала 60 кредита по над 5 млн. лв. по времето на Мавродиев

Държавната Българска банка за развиване е раздала 60 едри заема – по над 5 млн. лева, за интервала от август 2017 година до края на март 2020 година

Това излиза наяве от отговор на парламентарен въпрос от Българска социалистическа партия към министъра на стопанската система Емил Караниколов. Той не дава никаква информация каква е общата отпусната сума по тези заеми, нито кои са кредитополучателите.

Периодът, който се засяга във въпроса, съвсем изцяло съответствува с мандата на Стоян Мавродиев като основен изпълнителен шеф на държавната банка. Той встъпи в служба през есента на 2017 година В началото на април 2020 година бе уволнен по предписание на премиера Бойко Борисов, откакто медии разкриха следващия голям заем на банката – този път в размер на 75 млн. лева, в интерес на колекторска компания.

По принцип главната тактика на Банката за развиване е да поддържа дребния и междинния бизнес. Още при управлението на институцията преди Мавродиев обаче се наложи практиката да се отпускат големи заеми на предприемачи, близки до властта.

Вместо да преобърне тази наклонност, мениджмънтът, отпред с Мавродиев, я затвърди. Така, заеми от стотици милиони левове получиха компании от орбитата на предприемачи като Георги Гергов, Румен Гайтански – Вълка (около 150 млн. лева.), Делян Пеевски и други Появиха се данни, че експозицията към сдружения към Пеевски в избран миг е достигнала 250 млн. лева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР