Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) се е заела

...
Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) се е заела
Коментари Харесай

Тревожно! Децата-просяци у нас се увеличават

Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД) се е заела с междуинституционални дейности за ограничение на казуса с просещите деца на територията на Столичната община през летните месеци.
Съобщава се, че са зачестили позвъняванията за просещи деца по улиците и комерсиалните обекти на столицата, в това число и на Националната телефонна линия за деца 116 111. Сигналите са подадени от жители, само че става дума и за персонални наблюдения на специалистите.
Нито горещото време, нито минусовите температури могат да спрат някои безотговорни лица, които принуждават деца на улицата за милостиня, съгласно информация на ДАЗД. Статистиката демонстрира, че сигналите за просещи деца през 2021 година единствено за първото шестмесечие са с 45% повече по отношение на миналата година.
"Проблемът с просещите деца не е единствено в София и е извънредно сериозен за цялата страна. За неговото решение следва да се координират дейностите на всички ангажирани институции по места, с цел да има действителни резултати.
Няма по какъв начин екипите от обществени служащи да са сами в своята работа, без да са подкрепени от полицията и общината.
Освен това и притежателите на заведения и други обекти, както и жителите, могат да са дейни и да алармират за деца, които под формата на продавачи на разнообразни дребни предмети, цветя, балони или мият прозорци на коли и други, в действителност просят пари под управлението на някой възрастен. ", показва ръководителят на ДАЗД доктор Елеонора Лилова.
Усилията на ДАЗД са съсредоточени в провеждането на многократни работни срещи с всички виновни институции, на които да се обсъдят проблемите на всички заинтригувани страни и да се набележат съответни дейности за възстановяване на работата им и за гарантиране на правата и ползите на децата.
В работните срещи вземат участие представители на Главна дирекция "Национална полиция ", Столичната дирекция на вътрешните работи, специалисти от Агенцията за обществено подкрепяне, шефът и представител на отдел "Мобилна работа за деца в риск " към дирекция "Социално подкрепяне " в София, както и началникът на Дома за краткотрайно настаняване на малолетни и малолетни в столицата.
"Представители на всяка институция, участващи в срещите споделят, какви старания поставят и какви са компликациите и проблемите, които срещат. Целта е да се откри трайно и взаимно решение на казуса. " - добавя доктор Лилова.
От ДАЗД приготвят разбор на сигналите и подхванатите ограничения по отношение на просещите деца от страна на обществените служби. Проблемите и зародилите въпроси ще бъдат показани пред прокуратурата, с цел да се търси наказателна отговорност на лицата, които употребяват деца за милостиня.
Като сътрудник е привлечена и Столичната община, която пое ангажимент да осведоми притежателите и наемателите на заведения за нуждата от навреме сигнализиране и недопускане на просещи деца на територията на обектите. Работи се и с представителите на бизнеса и жителите, с цел да се ускори чувствителността на обществото към детската милостиня като форма на принуждение.
От страна на Столична община са дадени и съответни инструкции на звено "Общинска полиция " за увеличение на наблюдението в централната градска част на столицата и за подпомагане на обществените служащи от отдел "Мобилна работа с деца в риск ".
Всеки, който забележи просещи деца в град София, може да алармира на телефон 0882 826269 или на Националната телефонна линия за деца 116 111, която работи 24 часа, без почивен ден, гратис на територията на цялата страна.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР