Държавна сигурност е взела крути превантивни мерки преди посещението на

...
Държавна сигурност е взела крути превантивни мерки преди посещението на
Коментари Харесай

ДС е взела крути мерки да не допусне антикомунисти и изненади на срещата с френския президент Митеран

Държавна сигурност е взела крути превантивни ограничения преди визитата на френския президент Франсоа Митеран през януари 1989 година, с цел да не допусне изненади и изявени антикомунисти от Независимото сдружение за отбрана правата на индивида, учредено и ръководено от политическия пандизчия Илия Минев.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който  разгласява.

Той съставлява секретна информация до генералния секретар на Централен комитет на Българска комунистическа партия и ръководител на Държавния съвет Тодор Живков по отношение на: Някои организационни ограничения по отношение на идното публично посещаване на френския президент Франсоа Митеран.

Документът е от 5 януари 1989 година и е изведен за автограф от тогавашния министър на вътрешните работи Георги Танев.

Посещението на Митеран в Народна република България е на 18 и 19 януари 1989 година и е осъществено след визити на френския държавен глава в Москва и Прага.

В секретната информация е очебийно, че главният миг, който може да сътвори усложнения е вероятно искане от френския президент за среща с представители на българското общество, които режимът третира в документа като „ лица от средите на нелоялно настроени наши жители “.

Посочени са възможни две цивилен организации, които биха проблематични за тоталитарния комунистически режим – Клуба за поддръжка на гласността и преустрояване и Независимото сдружение за отбрана правата на индивида.

Набелязана е тактичност при интерес на Митеран към Клуба да се съобщи, че подобен фактически съществува, само че защото не е регистриран по съответната процедура той е противозаконен.

Набелязани са задания на следените от режима медии да вземат изявленията с представители на Клуба, в които да приказват за гласността и преустройството, само че в действителност тези изявленията да имат профилактична цел.

Предвидено е, в случай че от френска страна се показа лист на лица, с които френският президент желае да се срещне, „ да се даде единодушие “, като единственото изискване от страна на комунистическа София е тези лица да са в столицата.

Набелязани са и други профилактични мероприятия, измежду които диалози с вероятно поканените интелектуалци с „ виновни приятели от партийния и държавния уред предвид на оказване на позитивно въздействие “.

Не е пропуснат и въпросът за възможна среща с български жители, жертви на „ възродителния развой “, вследствие на който по това време комунистическия режим е в тотална интернационална изолираност.

Предвидено е „ да се обърне особено внимание за реализирането на срещи с наши жители от средите на възстановилите българските си имена “.

Митеран се среща на 20 януари 1989 година с група от 12 дисиденти и интелектуалци, множеството от които са някогашни или сегашни членове на Българска комунистическа партия, само че измежду тях няма нито един от правозащитното сдружение на Илия Минев, който по това време е стеснен и изолиран от режима в гр. Септември, Пазарджишко.

Документът е включен с документалния алманах „ Държавна сигурност против гражданските организации 1988-1990 ”, издание на Комисията по досиетата, 2013 година

 ds-merki-Miteran_001.jpg

 ds-merki-Miteran_002.jpg

 ds-Miteran_003.jpg

 ds-merki-Miteran_004.jpg

 ds-merki-Miteran_005.jpg

 ds-merki-Miteran_006.jpg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР