Държавна петролна компания Сауди Арамко (Saudi Aramco) днес събра рекордните

Държавна петролна компания Сауди Арамко (Saudi Aramco) днес събра рекордните ...

Саудитският петролен гигант ще се оценява на $1.7 трлн. след рекорден борсов дебют.Държавна петролна компания "Сауди Арамко" (Saudi Aramco) днес събра рекордните 25.6 млрд. долара с първично публично предлагане. Това е рекорд в историята, след като китайската компания "Алибаба" събра 25 млрд. през 2014 г., предадоха "Блумбърг" и Би БИ Си.

Компанията направи първичното публично предлагане (ППП) на 1.5% от акциите си при цена от 32 риала (8.53 долара) за акция. "Арамко" разчиташе на инвеститори от Саудитска Арабия и региона след нееднозначни реакции в международен план.

Според "Блумбърг" и Би Би Си този резултат означава, че при търгуване на борсата компанията ще се оценява на 1.7 трлн. долара. Това е под желаното от саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, който се надяваше на оценка от 2 трлн. долара. Все пак тя ще измести гиганти като "Майкрософт", "Амазон" и "Епъл" като най-скъпата компания.

Сега тя ще има и акционери, различни от саудитското правителство, за пръв път откакто бе национализирана преди почти 4 десетилетия.

Промяна в плановете

Излизането на "Сауди Арамко" на борсата бе в основата на плановете на Мохамед бин Салман за реформи в кралството и за намаляване на зависимостта от петрола. Монархията се нуждае от милиарди долари за мегапроекти и модернизация, както и за създаване на цели сектори в икономиката и индустрията.

Всякакви промени в "Арамко" се оказаха изпитание - заради политическата обстановка в страната, заради съпротива на елита и заради непрозрачността на компанията, която едва тази година публикува финансови данни и се превърна в най-печелившата компания в света.

Така днешното излизане на саудитската борса "Тадаул" трябваше да е последвано от друго - на Лондонската - и с двете да бъдат събрани общо 100 млрд. долара. Липсата на прозрачност, политическият риск и климатичните промени обаче охладиха ентусиазма на международни инвеститори.

Източник: dnevnik.bg