Държавна опера Стара Загора гостува в Дом Витгенщайн“ във Виена

...
Държавна опера Стара Загора гостува в Дом Витгенщайн“ във Виена
Коментари Харесай

Старозагорската опера във Виена с дързък проект


Държавна опера Стара Загора гостува в Дом „ Витгенщайн “ във Виена с премиера, оповестиха от културната институция във вторник вечерта.

Това ще бъде третото посещение на операта в българския културен център в австрийската столица Виена.

Изборът на спектакъла е "Процесът Мерилин Монро" - камерна опера от актуалния австрийски композитор Роланд Баумгартнер. Премиерните спектакли на българо-австрийската продукция са планувани за 27 и 28 април вечерта.

„ Процесът „ Мерилин Монро “ е последната творба на Баумгартнер. За първи път камерното заглавие е показано през 2014 година в Русе, България. Утвърденият креативен

екип в лицето на композитора Роланд Баумгартнер, режисьора Огнян Драганов и диригента Андрия Павлич дават нов живот на творбата, родено в австрийската столица – този път спектакълът се реализира със солистите, оркестъра и балета на Старозагорската опера и австрийски артисти. Създателите на спектакъла се стремят да покажат, че операта споделя освен истории от предишното или приказни сюжети. Напротив, оперното изкуство може разбираемо, увлекателно да показва и актуалния метод на живот.

Мястото за реализация на плана не е определено инцидентно. Сцената на Дом „ Витгенщайн “ ще продължава да бъде прелъстителен център, където Старозагорската опера гостува с дръзки и пробни планове.

„ Процесът Мерилин Монро “ сплотява напъните на създатели от разнообразни страни.

Роланд Баумгартнер е с впечатляваща биография: образование във Виенската музикална академия, специализация при Ленард Бърнстейн, взаимна работа с Филаделфийската и Пражката филхармония, музика към няколко холивудски продукции, работа с поп легендата Енгелберт Хъмпърдинг... Диригентът Андрия Павлич е непосредствен другар на Баумгартнер от образованието си във Виенската музикална академия, а също по този начин има влиятелни участия като във Фолкс опер и преподавателска активност в консерваторията „ Густав Малер “ - Виена. Съвременният оперен спектакъл сплотява другите типове изкуства и това съдействие продължава да се развива в интернационален проект. В режисьорското си решение Огнян Драганов търси още по-активно и органично взаимоотношение сред български артисти и австрийски актьори. Зрителите ще видят един атрактивен и съвременен театър отвън общоприетата оперна традиция. Новият участник в представлението е самата аудитория, която има последната дума.

Сюжетът на „ Процесът Мерилин Монро “ отразява историята на кръщаването на улица във Виена на Мерилин Монро. Група жители завеждат дело против решението на кметството. Сценичното деяние отразява процеса, в който се показват позициите и на двете спорещи страни. Ще оживеят познати и непознати моменти от живота на именитата актриса Мерилин Монро, която поражда спорни реакции със обществената си проекция върху живота в Съединени американски щати през 50-те и 60-те години на предишния век.

Финалът на операта е отворен. Крайното решение "за"или "против" е на публиката в ролята на правосъдни заседатели. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР