Държавна опера-Русе ще представи на 23 юли от 21,00 ч.

...
Държавна опера-Русе ще представи на 23 юли от 21,00 ч.
Коментари Харесай

Русенската опера представя „Ернани“ на крепостта Царевец

Държавна опера-Русе ще показа на 23 юли от 21,00 ч. на крепостта Царевец във Велико Търново шедьовъра на оперното изкуство „ Ернани “ от Джузепе Верди.

Спектакълът е част от програмата на VII Летен оперен фестивал „ Сцена на вековете “.

Суровият декор на крепостните кули и силата на величието на отминалите епохи ще се трансфорат в натурален фон на превъзходната оперна драма. Емоционални облици, комплицирани характери и ненадейно оживели исторически картини ще се разкрият пред фена, посредством майсторското осъществяване на артистите от Русенската опера.

Драмата на Виктор Юго е основа за либретото на операта, пренасяйки в нея най-характерните черти на сантименталния спектакъл – многостранни характери на персонажите, достигащи даже до противоречивост в своя психически релеф, мощно ъздействащи на публиката със своите прочувствени изяви. Тази изненадващо богата сетивност е допълнена и обогатена от музиката на Джузепе Верди. В тази творба той демонстрира новия креативен метод на композитора при основаването на опера – блян музикалното зрелище да се приближи оптимално до правилата на трагичния спектакъл.

Режисьорът на представлението Орлин Анастасов е заложил на минималистичен мизансцен, в който се оглеждат противоборствата сред участниците в любовния четириъгълник: бунтовникът Ернани (Петър Костов), Дон Карлос – крал на Испания (Венцеслав Анастасов), херцогът Силва (Момчил Миланов) и хубавицата Елвира (Цветелина Василева). В спектакъла взе участие хор, балет и оркестър на Русенската опера и разбъркан хор „ Дунавски звуци “.

Следващото заглавие в афиша на фестивал „ Сцена на вековете “ е театрално-музикалният театър „ Амадеус “ на Музикално-драматичен спектакъл „ Константин Кисимов “-Велико Търново на 29 юли. На 5 и 6 август на Царевец ще са двата концерта на виенския оркестър на двореца Шьонбрун, а на 29 август Варненската опера ще показа операта „ Ромео и Жулиета “ от Шарл Гуно. На 2 септември във фестивалната стратегия е гастролът на Букурещката национална опера с операта „ Риголето “ от Джузепе Верди, а финалът на сезона ще е на 10 септември със сюрреалистичната опера от Астор Пиацола „ Мария от Буенос Айрес “ на Опера Пловдив.

VII Летен оперен фестивал „ Сцена на вековете “ се провежда от община Велико Търново с поддръжката на Регионалния исторически музей и Общинската туристическа организация „ Царевград Търнов. Музикалният конгрес през 2022 година се организира под патронажа на Министерство на културата и е притежател на влиятелния европейски фестивален лейбъл.

Билети за „ Ернани “ се оферират в мрежата на Eventim.bg и Туристическия информативен център на ул. „ Христо Ботев “ № 5 във Велико Търново.

На 21, 22 и 23 юли билети могат да се закупят от 10.00 до 13.00ч. и от 17.00 до 19.00 ч. на изнесена каса пред крепостта Царевец.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР