Държавна агенция Национална сигурност (ДАНС) е приела да участва в

...
Държавна агенция Национална сигурност (ДАНС) е приела да участва в
Коментари Харесай

ДАНС ще е в общо звено с прокуратурата за изборите

Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС) е приела да взе участие в Национално междуведомствено звено по отношение на идните на 2 април парламентарни избори, взаимно с прокуратурата, по покана на държавното обвиняване . Това разяснява за Българска телеграфна агенция ръководителят на организацията Пламен Тончев .

Той, дружно с основния прокурор Иван Гешев и други представители на институции взе участие в гала в софийската синагога, на която получиха благодарствени писма от еврейски организация във връзка недопускането на Луковмарш в София.

Пред Българска телеграфна агенция основният прокурор съобщи, че в Изборния кодекс има ясна наредба за съставяне на такива щабове , като означи, че не знае дали Министерство на вътрешните работи са дали отговор на поканата, отправена от прокуратурата.

" Върховенството на закона и правовата страна значи да се съгласяваш или да не се съгласяваш с експлицитни разпореждания на закона, тъй като тогава се връщаш в едни други времена ", добави Иван Гешев.

На 27 февруари основният прокурор изпрати писма до служебния вицепремиер по публичния ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и до ръководителя на ДАНС Пламен Тончев, в които предлага да бъде основано Национално междуведомствено звено сред трите институции по отношение на идните избори. От държавното обвиняване показват, че основаването на звеното цели да се усъвършенства взаимоотношението и координацията сред институциите за законосъобразно осъществяване на изборите и за гарантиране на политическите права на жителите.

На 22 февруари министър Иван Демерджиев уточни, че в случай че Министерство на вътрешните работи бъде поканено още веднъж да взе участие в общ щаб с прокуратурата във връзка изборните нарушавания, той няма да се съгласи, тъй като " няма правна рамка за това ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР