Държавна агенция Електронно управление“ (ДАЕУ), Българския институт по метрология (БИМ)

...
Държавна агенция Електронно управление“ (ДАЕУ), Българския институт по метрология (БИМ)
Коментари Харесай

Удостоверяването на машините за гласуване приключи в срок

Държавна организация „ Електронно ръководство “ (ДАЕУ), Българския институт по метрология (БИМ) и Българския институт за стандартизация (БИС) удостовериха сходството на доставените механически с условията на член 213, алинея 3 от и условията на техническата спецификация по публичната поръчка с Възложител Централна Избирателна Комисия (ЦИК). Спазен беше крайният период на засвидетелствуване, координиран с ЦИК - 31 март 2021 година
За удостоверяването на устройствата за гласоподаване, от ЦИК са предоставени на ДАЕУ, БИМ и БИС представителни извадки от мостри на доставените устройства. Образците имат идентични характерности и функционалност с тези на останалите устройства, доставени по контракта с Изпълнителя. Проведени са редица инспекции, проби и изпитвания за оценка на техническите и функционални характерности на устройствата за машинно гласоподаване, като лабораторно тестване за електромагнитна съгласуемост и проби, свързани с осведомителната сигурност. Извършена е и цялостна деконструкция на машината за инспекция на всички съставни елементи и вложени детайли. Направени са спомагателни климатични и вибрационни изпитвания, с цел да се тества многократното потребление на машините и отсега нататък. Всички документи са годни и достоверни, както и всички документи са настоящи.
 Общественият съвет към ЦИК: С машините се гласоподава елементарно, бързо и не би трябвало хората да се тормозят Общественият съвет към ЦИК: С машините се гласоподава елементарно, бързо и не би трябвало хората да се тормозят
В изборния ден на машините за гласоподаване ще бъдат сложени пана за дискретност от двете ѝ страни и машината би трябвало да бъде насочен...
Наблюдатели от Обществения съвет към ЦИК и от Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) са участвали на част от изпитванията на машините за гласоподаване. Не са следени сериозни за изборния развой проблеми и трите виновни институции издават в период своето решение за засвидетелствуване на сходството.
В обсега на оценяване на устройствата за гласоподаване не се включват организационни действия, които се правят от изборната администрация; действия, свързани с засвидетелствуване на организацията и технологията на компютърната обработка на резултатите от гласуването, както и такива, свързани с логистиката, която ще се прави във връзка с устройствата за машинно гласоподаване.
Всяка следваща смяна в техническите устройства за гласоподаване, негова съставка и периферно устройство, както и в консумативите, смарткартите и в софтуера не попада в обсега на осъщественото засвидетелствуване.
С цел реализиране на гласност и бистрота на осъществените дейности на интернет страницата на ДАЕУ са оповестени Решение за засвидетелствуване на сходството и Доклад от ръководителите на екипи, послужил като правно и фактическо съображение за постановяване на административния акт за засвидетелствуване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР