Държавите в Европейския съюз (ЕС) трябва да задължат работодателите да

...
Държавите в Европейския съюз (ЕС) трябва да задължат работодателите да
Коментари Харесай

Държавите от ЕС трябва да въведат измерване на работното време

Държавите в Европейския съюз (ЕС) би трябвало да задължат работодателите да вкарат справедлива, надеждна и налична система за премерване на продължителността на времето, което всеки служащ прекарва на работното си място. Това реши Съдът на Европейски Съюз по разногласието сред испанския профсъюз Federación de Servicios Comisiones Obreras (CCOO) и " Дойче банк ".

Съдът на Европейски Съюз споделя, че страните от Европейски Съюз би трябвало да съобразят разпоредбите със спецификите на всеки бранш от стопанската система и размера на някои предприятия.

" Държавите членки са длъжни да наблюдават дали служащите фактически да употребяват предоставените им права, без определените съответни правила за гарантиране осъществяването на Директивата (за работното време) да могат да изпразнят тези права от наличие “, споделя съдът в Люксембург, представен от lex.bg. В решението се припомня, че служащият е по-слабата страна в трудовото правно отношение и работодателят не би трябвало да лимитира правата му.

Делото стартира след иск на синдиката пред Централния съд в Испания, с който се упорства " Дойче банк " да бъде наказана да вкара система за вписване на работното време на чиновниците ѝ. " Дойче банк " твърди по делото, че испанското право не планува такова съответно обвързване за частния бизнес. Банката афишира, че е задължена да води само указател за положения от ексклузивен труд и да уведомява в края на всеки месец на служащите за броя на часовете положен труд.

Испанският Централен съд взема решение да се обърне към Съда на Европейски Съюз с обяснението, че малко над 50% от положените часове ексклузивен труд в Испания не се записват. Магистратите настояват, че испанското право не е в положение да подсигурява ефикасното съблюдаване на отговорностите, планувани в европейските наставления за работното време и сигурността на служащите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР