Държавите в Европа са увеличили вноса на оръжия с 47%

...
Държавите в Европа са увеличили вноса на оръжия с 47%
Коментари Харесай

Вносът на оръжия в Европа е скочил с 47% за последните пет години

Държавите в Европа са нараснали вноса на оръжия с 47% пред последните пет години. В международен проект Съединени американски щати изнасят 40% от оръжията.

Това демонстрира изследване на Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира за 2022 година, предава Ройтерс, представено от бТВ.

Изследването наблюдава доставките на изтребители, военни кораби, танкове, артилерия и ракети, както и разнообразни системи за защита.

Държавите в Европа, които са членки на НАТО, са нараснали вноса с 65% по отношение на миналата година. В международен проект интернационалната търговия с оръжия се е свила с 5,1%.

Вашингтон и Москва са на първо и второ място по експорт на оръжия, като Съединени американски щати изнасят 40% от оръжията в света, а Руската федерация – 16%.

„ Възможно е войната в Украйна в допълнение да ограничи износа на съветски оръжия. Една от аргументите е, че Русия ще приоритизира въоръжаването на армията си. Също по този начин търсенето от други страни ще понижава поради наложените наказания “, показват от Симон Веземан от аналитичния център.

Сред най-големите вносители на оръжия са Индия, Саудитска Арабия, Катар, Австралия, Китай и Египет за интервала сред 2018 година и 2022 година.

На Балканите Турция е на 19-о място по импорт на оръжия с 1,3%. В Гърция се внасят 0,7% от оръжията, предопределени за експорт, а в Сърбия – 0,5%

Западната ни съседка внася оръжия главно от Китай, Русия и Беларус. Гърция внася от Франция, Съединени американски щати и Англия, а Турция – от Италия, Испания и Русия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР