Държавите в ЕС трябва да имат едни и същи високи

...
Държавите в ЕС трябва да имат едни и същи високи
Коментари Харесай

Елена Йончева: Държавите в ЕС трябва да имат еднакви критерии за „златните визи“


Държавите в Европейски Съюз би трябвало да имат едни и същи високи стандарти и правила, по които да дават на непознати жители правото да обитават против вложения или така наречен „ златни визи “. Трябва да сме сигурни, че тези схеми не слагат под риск сигурността на Европа или ползите на съюза, че няма пробив в битката против прането на пари. Европейският парламент (ЕП) приканва държавните управления да вкарат по-строги критерии – детайлни инспекции на претендентите и техните фамилии, по-стриктни условия за времето, което съответният вложител прекарва в страната. Това разяснява Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите. Тя беше съвносител на отчета на Европейския парламент, с който се упорства за възбрана на „ златните паспорти “ и ограничение на „ златните визи “ в Европейски Съюз. Документът беше признат с огромно болшинство в пленарната зала в Срасбург в сряда. В дебатите в понеделник представителите на всички политически групи в Екологичен потенциал го поддържаха.

Докладът, който се приготвя от няколко месеца, беше допълнен с предлагането да се лишават „ златните паспорти “ и „ златните визи “ на съветските жители, които имат финансови, бизнес или други връзки с Путин и неговия режим. Елена Йончева е съвносител на текста от името на европейските депутати от групата на социалистите и демократите.

Европейски Съюз е единен в напъните си да спре жестоката съветска експанзия против Украйна. Отнемането на правата на поданство и на престояване, получени посредством вложения, на всеки, който има връзки с режима на Путин, и който попада под европейските наказания, е част от тези координирани старания, разяснява тя. Тези съответни хора съставляват непосреден риск за Европа като не споделят нито европейските ползи, нито европейските полезности.

С отчета за „ златните паспорти “ и „ златните визи “ Екологичен потенциал упорства Европейската комисия да предложи законодателна самодейност, която да е годна за целия Европейски Съюз. Разглеждаме деликатно всички ваши паники, в това число и опцията за законодателна самодейност, съобщи комисарят по правораздаване Дидие Рейндерс по време на дебатите в пленарната зала. Докладът е извънредно настоящ. Посланието е – в случай че подкрепяте експанзията на Путин, не сте добре пристигнали в Европа, сподели еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон.

Единствено България, Малта и Кипър в Европейски Съюз оферират към момента поданство против вложения. В България обаче е въпрос на дни тази опция да бъде анулирана. Общо 12 са страните членки, в които, против вложения, непознати жители имат право да обитават – България, Кипър, Естония, Гърция, Ирландия, Италия, Латвия, Люксембург, Малта, Холандия, Португалия и Испания. На европейско равнище липсват единни стандарти по отношение на какви вложения и какви вложители могат да се смятат за възможни. В някои от тези страни, да вземем за пример, е допустимо да се получи право на престояване единствено против имотна договорка.

За контакт с Групатана Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР