Държавите в ЕС не проверяват всички пътници, преминаващи през външните

...
Държавите в ЕС не проверяват всички пътници, преминаващи през външните
Коментари Харесай

Доклад на Европейската сметна палата: Държавите в ЕС не проверяват всички пътници на външните граници

Държавите в Европейски Съюз не ревизират всички пасажери, преминаващи през външните граници, в съответните осведомителни системи за засичане на нарушители и извършители. Това демонстрират данните от отчет на Европейската счете палата (ЕСП), показан през днешния ден.

Над половината от граничните чиновници, дали отговор на въпроси на представители на Сметната палата, са съобщили, че са разрешавали прекосяването на хора през границите, без за тях да бъде направена информация в осведомителните системи. Отчита се противоречие сред броя на издадените шенгенски визи и броя на визите, тествани в системата. Това може да демонстрира, че визите не се ревизират непрекъснато на всички контролно-пропускателни пунктове, написа в отчета.

Невинаги граничните чиновници получават навременни и цялостни данни от системите. Когато ревизират обещано име, те може да получат стотици резултати (основно погрешни позитивни резултати), които би трябвало да ревизират ръчно, се разяснява в известието на палатата. Това освен понижава ефикасността на граничните инспекции, а усилва заплахата от пропускане на същинските съвпадения (издирвани - бел. кор.), се прецизира в известието.

Големите закъснения при внедряването на софтуерни решения за наблюдаване и за запис на регистрационни данни за пасажерите са попречили на граничните управляващи да споделят значима информация. Забавянията са се отразили също на обмена на информация за ситуацията по границите и за пръстови отпечатъци.

Ненавременното изпращане на информация за пръстовите отпечатъци може да докара до погрешно установяване на страната, виновна за обработването на заявките за леговище, се показва в отчета. Държавите в Европейски Съюз прекомерно постепенно поправят слабостите, открити при оценките на системите, регистрира палатата.

Проверката на ЕСП е оценила работата на граничарите във Финландия, Франция, Италия, Люксембург и Полша. Уточнява се, че осведомителните системи съдържат данни за инспекция на хора и движимости, визи и заявки за даване на леговище, сравняване на пръстови отпечатъци и данни за пасажери.

Граничните управляващи в страните от Европейски Съюз би трябвало да вкарват в точния момент цялостни данни в осведомителните системи за наблюдаване на външните граници на Шенгенското пространство, демонстрира главният извод от отчета. Шенгенските осведомителни системи към този момент не разполагат в точния момент с данни или въведените данни не са цялостни. Това понижава ефикасността на някои гранични инспекции, заключава палатата.

Бюджетът на Европейски Съюз е обезпечил над 600 млн. евро за построяването на осведомителните системи за подкрепяне на работата на европейските граничари. Системите са добре създадени и улесняват граничните инспекции, а посетените страни съблюдават законовите условия. Някои страни ползват по-ефикасни гранични инспекции от други, а информацията може да се употребява по-постоянно от всички страни, написа в оценката.

Палатата предлага Европейската комисия да предизвиква в допълнение образование по осведомителните системи, да усъвършенства условията за качеството на въвежданите данни, да оцени несъответствията при инспекциите на визите, да форсира въвеждането на данните и да редуцира времето за премахване на откритите недостатъци. Въпреки че всяка от страните от Шенгенското пространство дава отговор за отбраната на личните си граници, с цел да бъде съдействието сред страните дейно, нужни са несъмнено уеднаквяване на граничните инспекции, както и обща визова политика, разяснява палатата.

През 2018 година са били издадени над 14 млн. шенгенски визи за краткосрочно престояване. От октомври 2015 година до септември 2017 година Франция, Германия, Италия, Испания и Гърция - страните, издали максимален брой визи - са дали близо 18 милиона визи, само че са направили по-малко от 14 милиона инспекции в Шенгенската осведомителна система. Шенгенските страни употребяват над 200 разнообразни типа национални визи, позволяващи пътешестване в Шенгенското пространство и тези типове визи са отвън общата осведомителна система, затова не се споделят с други страни, добавя палатата.

По данни на Евростат броят на жителите от непознати страни, на които е отказано влизане на външните граници на Европейски Съюз, е бил 440 000 през 2017 година. От 2013 година до 2017 година броят на откритите благодарение на осведомителната система търсени хора и движимости въз основа на подадени в други страни сигнали съвсем се е утроил - от 87 000 на 243 000 случая. Месечните отчети демонстрират към три милиона предизвестия за вероятни нередности за качеството на данните, от към общо 82 милиона записа в системата.

Европейски Съюз разполага с пет осведомителни системи за подкрепяне на граничните инспекции - Шенгенска осведомителна система, Визова осведомителна система, Европейска система за сравняване на отпечатъци на хора, търсещи леговище, Европейска система за наблюдаване на границите и система за резервационните данни на пасажерите. Държавите в Европейски Съюз са употребявали доста лимитирано европейското финансиране за възстановяване на осведомителните системи за гранични инспекции, се показва в отчета. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР