Държавите в Близкия изток, които са нормализирали или обмислят нормализиране

...
Държавите в Близкия изток, които са нормализирали или обмислят нормализиране
Коментари Харесай

Опозицията нараства в арабските страни, които нормализираха отношенията с Израел

Държавите в Близкия изток, които са нормализирали или обмислят нормализиране на връзките с Израел, са подложени на възходящ публичен напън да пресечен тези връзки заради войната на Израел с Хамас

BySAM METZ Associated Press 1 ноември 2023 година, 16:47

РАБАТ, Мароко – арабски народи, където монархиите нормално потушават несъгласието и които са нормализирали или обмислят възстановяване на връзките с Израел, попадат под възходящ публичен напън да пресечен тези връзки заради войната на Израел с Хамас.

Десетки хиляди хора са изведени по улиците на Рабат и други марокански градове в поддръжка на палестинците. В Бахрейн - страна, която съвсем в никакъв случай не разрешава митинги - полицията стоеше настрани, до момента в който стотици хора маршируваха предишния месец, развявайки флагове и се събираха пред израелското посолство в Манама.

Демонстрациите, които отразяват митингите в Близкия изток, съставляват неуместна алтернатива за държавните управления, които са се радвали на преимуществата на по-близките военни и стопански връзки с Израел през последните години.

В Египет, който има връзки с Израел от десетилетия, протестиращи се събраха в градовете и в университетите, като на моменти скандираха „ Смърт на Израел. " Парламентарна комисия в Тунис предходната седмица придвижи план на закон, който криминализира нормализирането на връзките с Израел.

В Мароко и Бахрейн публичният яд има в допълнение измерение; деятели упорстват за анулация на съглашения, които формализират връзките с Израел, наблягайки различията сред държавните управления и обществеността мнение.

Сключените с посредничеството на Съединени американски щати Ейбрахамови съглашения, ориентирани към продобиване на по-широко самопризнание на Израел в арабския свят, проправиха пътя за търговски покупко-продажби и военно съдействие с Бахрейн, Мароко, Судан и Обединените арабски емирства от 2020 година Техните автократични управници - както и американски и израелски публични лица - не престават да показват споразуменията като стъпка към " новия Близък изток ", в който по-тесните връзки могат да насърчат мира и просперитета. < /p>

Споразуменията означиха огромна дипломатическа победа за Мароко, тъй като накараха Съединени американски щати - и в последна сметка Израел - да признаят неговата автономност над оспорваната Западна Сахара. Министерството на външните работи на Мароко не отговори на въпроси по отношение на съглашението или митинги.

Споразуменията също накараха Вашингтон да отстрани Судан от листата си с страни, спонсориращи тероризма, представяйки избавителен пояс за ръководещата военна хунта, бореща се с продемократично придвижване и спираловидна инфлация.

Големи митинги против войната Израел-Хамас не са избухнали в Судан или Обединените арабски емирства.

Изключително мечтаното съглашение сред Израел и Саудитска Арабия стана по-малко евентуално заради войната и митингите в целия район, сподели Стивън Кук, старши помощник по Близкия изток и Африка в Съвета за интернационалните връзки, пред Асошиейтед прес през Октомври.

„ Мисля, че тази динамичност на нормализиране евентуално ще се забави или ще спре, най-малко за прочут интервал от време “, сподели Кук.

Противниците на нормализирането споделят, че митингите ясно демонстрират държавните победи, произлизащи от споразуменията, не са създали малко за оживление на публичното мнение.

„ Хамас не е терорист. Това е опозиция против колонизацията. Представете си, че някой влиза в къщата ви. Как бихте се държали? Да се ​​усмихне или да ги накара да си тръгнат принудително? “ сподели Abouchitae Moussaif, националният секретар на Al Adl Wal Ihsane в Мароко, неразрешена, само че толерирана ислямистка асоциация, която от дълго време поддържа палестинската идея.

Групата, която отхвърля Двойната власт на крал Мохамед VI като държавен глава и глава на вяра провежда в Мароко, където подкопаването на монархията е нелегално.

Мароко не постоянно е било толкоз снизходително към съперниците на нормализация. Преди войната управляващите разпръснаха митинги и седящи демонстрации пред Народното събрание и арбитър в Казабланка осъди мъж на пет години затвор за подкопаване на монархията, тъй като подлагаше на критика нормализацията.

Сега чиновниците на правоохранителните органи най-вече стоят настрани, до момента в който се организират огромните ежедневни митинги.

„ Нормализирането е план на страната, а не на хората “, сподели Мусаиф. „ Протестите засегнаха план на държавното управление, по-конкретно план на краля. “

Закария Абудахаб, професор по интернационалните връзки в университета Мохамед V в Рабат сподели, че митингите евентуално няма да доведат до анулация на нормализацията в Мароко, само че това им разрешава да работи като „ защитен клапан “ за намаляване на публичното отвращение.

„ Мароканецът страната знае доста добре, че когато националният яд доближи такива размери и хората показват неправда и така нататък, тя би трябвало да се вслушва в хората “, сподели той.

Бахрейн имаше неразрешени митинги след въстанията през 2011 година, когато хиляди се изляха по улиците, окуражени от продемократичните митинги в Египет, Сирия, Тунис и Йемен. Но през последните седмици демонстрациите още веднъж бяха позволени.

„ Сега хората поемат известни опасности, с цел да бъдат на улицата и да вземат участие “, сподели Джавад Фейруз, някогашен водач на неразрешената партия Al Wefaq в Бахрейн, който живее в заточение в Лондон. „ Правителствата желаят да облекчат гнева на хората, като им разрешат да се съберат. “

С разрастването на войната арабските водачи се отхвърлиха от наказание на насилието и апели за мир до по-остра рецензия на офанзивите на Израел в Газа.

Външното министерство на Обединените арабски емирства в началото назова нападението на Хамас от 7 октомври в Южен Израел „ сериозна и сериозна ескалация ", а неговият финансов министър сподели пред кореспонденти, че страната не смесва търговията с политиката. След като Израел удари бежанския лагер Джабалия в Газа във вторник, ОАЕ предизвести, че „ безразборните офанзиви ще доведат до непоправими последствия в района. "

Външното министерство на Мароко в началото сподели, че " осъжда офанзивите против цивилни, където и да се намират ". Но по-късно упрекна Израел за ескалацията на насилието — в това число детонация в болница в град Газа — и акцентира напъните си за филантропична помощ в Газа.

В изказване предходната седмица Мароко назова доставката на храна, медицински консумативи и вода част от уговорката на краля към палестинската идея.

___

Авторът на Associated Press Джон Гамбрел способства от Йерусалим.

Водещи истории

ABC News Live

24/7 отразяване на изключителни вести и събития онлайн

Правила за дискретност на ABC News Network Вашите права за дискретност на щат Съединени американски щати Политика за дискретност онлайн на деца Реклами, основани на ползи, Относно Nielsen MeasurementУсловия за използванеНе продавайте и не споделяйте Моите персонални ИнформацияСвържете се с нас © 2023ABC Newswindow['__abcnews__']={ " app ":{ " uid ": " abcnews ", " mode ": " universal ", " apiEnv ": " prod ", " envName ": " prod ", " cdnPath ": " //assets-cdn.abcnews.com/abcnews/d8f35cd07448-release-10-31-2023.23/client ", " webpack ":{}, " nochunks ":false, " allowMocks ":true, " mockDataPort ":1981, " inclPgCSS ":true, " assets ":{ " scripts ":[ " //assets-cdn.abcnews.com/abcnews/d8f35cd07448-release-10-31-2023.23/client/abcnews.js ", " //assets-cdn.abcnews.com/abcnews/d8f35cd07448-release-10-31-2023.23/client/prism-story.js " ], " stylesheets ":[ " //assets-cdn.abcnews.com/abcnews /d8f35cd07448-release-10-31-2023.23/client/css/fusion.css ",null, " //assets-cdn.abcnews.com/abcnews/d8f35cd07448-release-10-31-2023.23/client/css/prism -story.css " ]}, " device ": " desktop ", " edition ":{ " key ": " ", " translations ":{}}, " flags ":{ " banner ":true, " nav ":true, " footer ":true, " anltcs ":true, " localAPI ":false, " enableDistroAPI ":false}, " tms ":{ " enabled ":true, " env ": " dev ", " tag ": " https://dcf.espn.com/TWDC-DTCI/prod/Bootstrap.js ", " tagNS ": " Bootstrapper ", " emitEvent ": " tms:ready ", " loadScript ":false, " loadAsync ":true, " frameTag ": " https://dcf.espn.com/TWDC-DTCI/embed_privacy_prod/Bootstrap.js " }, " environment ": " prod ", " debug ":{ " on ":false}}, " ads ":{}, " analytics ":{}, " routing ":{ " location ":{ " pathname ": " /International/wireStory/opposition-mounts-arab-countries-normalized-relations-israel-104554914 ", " порт ": " ", " хеш ": " ", " път
Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР