Държавите в Азия може да разчитат на Съединените щати по

...
Държавите в Азия може да разчитат на Съединените щати по
Коментари Харесай

Вашингтон е инвестирал близо 50 млрд. долара в държави от Азия

Държавите в Азия може да разчитат на Съединените щати по думите на американския президент Джо Байдън, който е хазаин на среща на върха на страните от района в Сан Франциско. По думите му Вашингтон е вложил близо 50 милиарда $ в страните членки на Азиатско-тихоокенското икономическо съдействие, главно в киберсигурност, авиация и чиста сила.

Лидерите от района задълбочават работата в областта на технологиите, в това число за създаването на изкуствен интелект и производството на полупроводници. Обсъдили са и тематиката за изменението на климата, което съгласно Байдън е опасност за човечеството. 

 
Всяка стопанска система вижда признаци за това какво ще се случи, в случай че не действаме. Суша, наводнения, повишаване на равнището на моретата, повишаване на температурите и все по-непредвидими метеорологични условия.
Джо Байдън, президент на Съединени американски щати

По-рано Байдън се срещна и с китайския си сътрудник Си Дзинпин и настоя, че Вашингтон и Пекин пробват да се сближат и да лимитират рисковете в връзките си, в това число като възобновят военните връзки. 

 
Ще отстояваме твърдо нашите полезности и ползи. И двамата бяхме доста директни по време на диалога. Ангажирахме се да работим дружно по световни въпроси като климата, изкуствения разсъдък, битката с опиатите. Продължаваме и уговорката към дипломацията. Ще заобикаляме изненадите и ще предотвратяваме недоразуменията.
Джо Байдън, президент на Съединени американски щати

А китайският президент беседва и с премиера на Япония. Двамата са удостоверили, че споделят " взаимна отговорност " за световен мир на фона на напрежението с Тайван. Обсъдили са и китайската възбрана за импорт на морски блага от Япония. До нея се стигна, откакто страната стартира да изпуска вода от авариралата атомна централа " Фукушима ".
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР