Държавите от Западните Балкани трябва да положат максимални усилия и

...
Държавите от Западните Балкани трябва да положат максимални усилия и
Коментари Харесай

Борисов и Заев се четкат взаимно, стават все по-големи приятели

" Държавите от Западните Балкани би трябвало да положат оптимални старания и за развиването на добросъседски връзки със своите съседи от Европейския съюз. Несъмнено, един от положителните образци за това е подписването на Договора за добросъседство сред България и Република Северна Македония, който направи допустимо даването на небосвод за начало на договаряния с Република Северна Македония. "

Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с македонския си сътрудник Зоран Заев в Познан в границите на Срещата на върха на самодейността " Берлински развой ". Двамата министър председатели разискаха достиженията и провокациите в двустранните връзки пред България и Република Северна Македония.
 Борисов дефинира основната дума за Западните Балкани -
Борисов дефинира основната дума за Западните Балкани - " доверие "

На водачите министър председателят демонстрира и фотоси от разрушената фабрика за цигари до Пловдив

По време на диалога Бойко Борисов и Зоран Заев означиха, че подписването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие даде позитивен подтик в партньорството сред двете страни. " Дадохме вероятност на жителите на Република Северна Македония и създадохме подобаващите условия за подписването на Договора от Преспа ", уточни още българският министър председател.

" Подписването на контракта е най-големият ни триумф. Без твоето водачество това нямаше да е допустимо ", съобщи от своя страна министър председателят на Република Северна Македония Зоран Заев и насочи покана към министър-председателя на България дружно да отбележат втората годишнина от подписването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред двете страни на 1 август и дружно да се поклонят пред паметника на Гоце Делчев.

" Отново приеми моите усеща на другарство и благодарност към теб и България ", сподели още по време на диалога министър председателят на Република Северна Македония Зоран Заев.

От своя страна министър председателят Бойко Борисов уточни, че от самото начало от 1992 година до през днешния ден, българската страна е упорствала само за обективното предаване на историческите обстоятелства. " Удовлетворени сме, че последователно, само че надяваме се трайно, истината за общата ни история, в това число и за Гоце Делчев, стартира да се декларира обществено от политици на най-високо равнище в Република Северна Македония, като да вземем за пример - президентът на страната Стево Пендаровски ", сподели българският министър председател.

Министър-председателят Бойко Борисов означи, че в границите на Срещата на върха на държавните и държавните ръководители на държавите-участнички в ПСЮИЕ в Сараево идната седмица, ще има диалог и с македонския президент Стево Пендаровски.

" На равнище министър председатели и министри на външните работи си имаме доверие, само че в този момент би трябвало да работим за доверие сред администрациите ни и комисиите, с цел да има действителен резултат. Нужна е нова динамичност в работата на Комисията, която да докара до бързи и безапелационни резултати до края на 2019 година, по тематики като Илинденско-Преображенското въстание, Гоце Делчев и други ", акцентира министър председателят Бойко Борисов.

Македонският министър председател увери министър-председателят Бойко Борисов, че и поетите обществено по отношение на България задължения, в това число издаването на позволение за възобновяване на паметника на полк. Константин Каварналиев край Дойран са в ход и към този момент има позволение за възобновяване на паметника.

Очакванията са през месец октомври България и Република Северна Македония да отбележат взаимно на най-високо равнище 1005-а годишнина от гибелта на цар Самуил. В хода на диалога двамата министър-председатели показаха мнение, че това ще е доказателство за ефикасното осъществяване на поетите от държавните управления задължения посредством Протокола от 10 юни, подписан по време на първото съвещание на Междуправителствената комисия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР