Държавите от Западните Балкани остават ключови стратегически партньори за България.

...
Държавите от Западните Балкани остават ключови стратегически партньори за България.
Коментари Харесай

Заместник-министър Събев: Държавите от Западните Балкани остават ключови стратегически партньори за България

Държавите от Западните Балкани остават основни стратегически сътрудници за България. Ние би трябвало да създадем всичко допустимо, с цел да се възползваме от това партньорство. Това съобщи заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на присъединяване си  в 16-та годишна работна среща на министрите на земеделието от Югоизточна Европа, която се организира в Черна гора. Той добави, че този конгрес е добра опция да се обсъдят редица тематики в региона на земеделието и да се обединят напъните за взаимна работа.

Аграрният заместник-министър уточни, че в международен мащаб пазарът се насочва към зелените технологии и новите бизнес модели, а зелените политики трансформират икономическата обстановка. „ Зеленият преход предлага обилни благоприятни условия за Западните Балкани – в това число по-тясна интеграция в европейските вериги за основаване на стойност и достъп до обилни запаси на Европейски Съюз “, сподели заместник-министър Събев. И акцентира, че смисъла на Зеления дневен ред за района е в цялостно сходство с водещите старания на Европейски Съюз в битката с изменението на климата, опазването на околната среда и отключването на икономическия капацитет на зелената, нисковъглеродна и кръгова стопанска система в района.

„ Селското стопанство е извънредно значим бранш за стопанската система в международен мащаб и стратегическото му значение непрестанно нараства. Живеем във време, наситено с редица световни рецесии, които оказват директно въздействие върху земеделския бранш. Всички те излагат продоволствената сигурност на риск, като прекъсват веригата на доставки и покачват доста цените “, сподели заместник-министърът. Като подчертава върху това, че актуалният аграрни бранш е мултидисциплинарен и изисква дейности за реализиране на напредък, компенсиране на рецесиите и попречване на последствията от тях. „ Днес, повече от всеки път, би трябвало да се стремим към резистентност на бранша, спазвайки салдото сред неговите обществени, стопански и екологични аспекти “, безапелационен бе Георги Събев.

Българският заместник-министър разясни, че с изключение на гореспоменатите фактори   би трябвало да се съсредоточим върху устойчивите хранителни системи, сигурността на храните и сигурността на прехраната, поради възходящите цени на суровините и силата. „ Всичко това образува трите аспекта за постигането на резистентност – екологичен, стопански и обществен “, посочи Събев. 

В умозаключение заместник-министърът разясни, че с цел да се употребяват опциите за подсилване на съдействие сред държавните институции на всички страни, е належащо да засилим разговора и да разтеглим контактите сред представителите на бизнеса. „ България е подготвена да показа своя опит, насъбран в предприсъединителния интервал и да поддържа напъните на страните от района “, заключи заместник-министър Георги Събев.

В рамките на визитата си заместник-министър Събев разговоря с министъра на земеделието, горите и водното стопанство на Република Северна Македония за опциите за взаимна отбрана на храни с обичайно характерен темперамент за двете страни. „ Такъв артикул може да бъде да вземем за пример айварът, за който има писмени доказателства и у нас и в Северна Македония. Такива отбрани по европейските схеми за качество към този момент са направени от няколко страни с общи граници и артикули като Словакия и Чехия, Полша и Литва, както и Хърватия и Словения ” разясни пред своя сътрудник заместник-министър Събев.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР