Държавите от Европейския съюз се стремят да превъоръжат армиите си

...
Държавите от Европейския съюз се стремят да превъоръжат армиите си
Коментари Харесай

В бъдеще Полша ще разполага с повече танкове, отколкото Германия и Франция взети заедно

Държавите от Европейския съюз се стремят да превъоръжат армиите си и да усилят бойната си успеваемост, написа немският народен всекидневник Die Welt. Германия и Франция обаче изключиха Полша от плановете за защита, макар подчертаното й предпочитание да модернизира въоръжените си сили и по тази причина Варшава се обърна към други сътрудници, главният от които – Съединени американски щати.

В резултат Полша подписа съглашение за закупуването на 20 американски портативни ракетни установки и съоръжение за тях на стойност повече от 400 млн. $.В допълнение, Варшава желае да закупи други, по-нови танкове, които да заменят немските. Полша харчи милиарди долари за военна техника, най-вече от Съединени американски щати, и е една от шестте страни на НАТО, които отделят за защита 2% от Брутният вътрешен продукт, осведоми " Фокус ".

Оръжията са приоритет за Полша и президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп постоянно я хвали по този мотив. Според специалисти Варшава е вторият по величина покупател на американско оръжие след Саудитска Арабия.

Според изданието, виновност за обстановката имат Париж и Берлин - за разлика от Съединени американски щати, европейските сътрудници са изключили Полша от въпросите на защитата. Германия и Франция си сътрудничат в тази област, само че не разрешават на Полша да работи дружно с тях, макар че Варшава на драго сърце ще взе участие в създаването на нови танкове.

Освен това Полша усеща опасност от Русия и по тази причина интензивно купува оръжие. Така Варшава ще придобие 32 самолета F-35 на стойност 6,5 милиарда $. Съединени американски щати са подготвени да дават на Полша нужното съоръжение, до момента в който германско-френската опция ще бъде налична не по-рано от 2030-те.

Позицията на Берлин и Париж има последствия за общата европейска отбранителна политика и, затова, за европейската сигурност, предизвестява немският вестник. Полша играе значима военна роля, като подсигурява сигурността на така наречен Източен фланг на НАТО. Ако в този момент Варшава подписа двустранни контракти със Съединени американски щати, това в допълнение ще усложни интеграцията сред европейските армии.

Експертите приказват за заплахата от отчуждението на Полша като най-важния сътрудник в региона на политиката за сигурност, ако европейските страни не създадат оферти за Варшава. На Полша би трябвало да се гледа освен евентуален покупател на военно съоръжение, само че и като на сътрудник. Поради това тя се интересува и от създаването на европейски танк. Берлин обаче към този момент има тъжния опит от огромни европейски планове, който сподели, че колкото повече страни вземат участие в него, толкоз по-често има забавяния и по-високи разноски.

От тази позиция въпросът до каква степен рационално е присъединяване на Полша в сходни планове във връзка с индустриалната политика остава отворен. От друга страна, би трябвало да се намерения какви стратегически последствия може да има изключването на Варшава от тези планове. За страдание на Полша, прекомерно малко политици в Германия са загрижени за този въпрос.

Ако Берлин не се погрижи за по-успешната интеграция на Варшава в европейските отбранителни планове, това ще тласне Полша в ръцете на Доналд Тръмп. Точно това се случва в този момент и освен Съединени американски щати, само че и Южна Корея е подготвена да бъде сътрудник на Полша, като й предложи версия на своя модел K2, съгласуван с потребностите й, и даже да извърши трансфер на технологии, за който Варшава упорства. Преговорите по този въпрос са в началния стадий, само че към този момент се приказва за 800 единици. След такава солидна договорка Полша ще разполага с по-модерни бронирани транспортни средства от Германия и Франция дружно, акцентира Die Welt.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР