Държавите от Европейския съюз са похарчили близо 200 млрд. евро

...
Държавите от Европейския съюз са похарчили близо 200 млрд. евро
Коментари Харесай

Рекордни разходи на ЕС за отбрана, но и липса на сътрудничество в сферата

Държавите от Европейския съюз са похарчили близо 200 милиарда евро за защита през 2020 година - най-голямата сума от началото на поддържането на архиви през 2006 година В същото време взаимните вложения на държавните управления са намалели, показва отчет на Европейската организация по защита, представен от Ройтерс.

Агенцията, която оказва помощ на държавните управления на блока да развиват военния си потенциал, съобщи, че общите разноски на страните от Европейски Съюз (с изключение на Дания, която не взе участие във военните планове на ЕС) са достигнали 198 милиарда $, с 5% повече от 2019 година

Разходите за защита възлизат на 1,5% от икономическото произвеждане на 26-те страни от Европейски Съюз. Това е добре пристигнало за ръководения от Съединени американски щати алианс НАТО, който се стреми да реализира цел от 2% разноски за своите съдружници. Повечето членове на Европейски Съюз също са част от НАТО, само че желаят да могат да работят без значение от Съединени американски щати, когато е належащо.

В отчета се отбелязва спад в разноските за съдействие макар подписания в края на 2017 година пакт за защита на Европейски Съюз, опитващ се да сплоти ресурсите и да постави завършек на конкуренцията сред националните промишлености. 13% е понижението на взаимните поръчки за съоръжение спрямо 2019 година до 4,1 милиарда евро, което е третата най-ниска стойност, записана от организацията.

При закупуването на съоръжение през предходната година държавните управления на Европейски Съюз сключваха покупко-продажби най-вече независимо, като не извършиха уговорката си, стихотворец в пакта от 2017 година, да подсигуряват, че малко повече от една трета от тези поръчки ще се правят взаимно с други членове на Съюза.
 Шарл Мишел: Европейски Съюз би трябвало да работи стратегически самостоятелно в сигурността и стопанската система
Шарл Мишел: Европейски Съюз би трябвало да работи стратегически самостоятелно в сигурността и стопанската система

Лидерите на Европейски Съюз би трябвало да показват " групова просветеност "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР