Държавите от Европейския съюз не са длъжни да приемат кораби

...
Държавите от Европейския съюз не са длъжни да приемат кораби
Коментари Харесай

Държавите в ЕС не са длъжни да приемат кораби с мигранти, заяви Еврокомисията

Държавите от Европейския съюз не са длъжни да одобряват кораби със избавени мигранти, съобщи през днешния ден представител на Европейската комисия, представен от Българска телеграфна агенция.

Той означи, че интернационалното право задължава екипажите на плавателните съдове да се притичат на помощ при злополучие. По неговите думи спасителите в сходен случай би трябвало да се преценяват с разпорежданията на страната, към която са се насочили, с цел да оставят на брега корабокрушенците.

Говорителят направи тези мнения в отговор на въпроси, свързани с кораба " Сий-уоч 3 ", който бе в Средиземно море 14 дни на котва с десетки избавени мигранти край крайбрежията на Либия. Корабът през вчерашния ден навлезе в италиански териториални води край остров Лампедуза, макар че италианските управляващи бяха издали възбрана за това. Корабът качи на 12 юни на борда 53 мигранти, а по-късно Италия се съгласи да одобри единствено 11 от тях по медицински или филантропични аргументи.

Европейският съд по правата за индивида (ЕСПЧ) отхвърли желае на екипажа на немския филантропичен транспортен съд да дебаркира в Италия.

Еврокомисията през днешния ден посочи, че се пробва да посредничи за намирането на страна от Европейски Съюз, която да одобри мигрантите от " Сий-уоч 3 ". Засега нито една европейска страна не е изразила намерено подготвеност да одобри бедстващите чужденци. " Решение за хората на борда е допустимо едвам откакто те слязат. Затова се надявам, че Италия в този съответен случай ще способства за бързо решение за хората на борда ", добави представителят, представен от " Ройтерс ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР