Държавите от Европейския съюз, които граничат с Русия, може да

...
Държавите от Европейския съюз, които граничат с Русия, може да
Коментари Харесай

Пет държави от ЕС обмислят да спрат да приемат руски туристи

Държавите от Европейския съюз, които граничат с Русия, може да забранят достъпа на съветски туристи, в случай че Съюзът не се споразумее за общоевропейско прекъсване на шенгенските визи. Това заяви във вторник литовският министър на външните работи Габриелюс Ландсбергис, представен от Ройтерс.

" Разговарях с (моите колеги) от всички тези страни... не виждам доста разлики в политически проект ", сподели Ландсбергис.

Освен Литва, останалите страни от Европейски Съюз, които граничат с Русия, са Финландия, Естония, Латвия и Полша. " Руските туристи не трябва да бъдат в Европейския съюз. Страната им прави геноцид ", акцентира Ландсбергис, имайки поради съветската инвазия в Украйна.

Част от централноевропейските страни към този момент стопираха да издават туристически визи на съветски жители още при започване на войната, когато поради изгонването на техни дипломати от Русия активността на консулските им служби стана механически невъзможна.

В същото време претендентите за визи се усилиха след затварянето на европейското небе за съветски самолети, което принуди съветските жители да търсят вход в Европейски Съюз по суша и море през граничните страни и оттова да не престават към вътрешността на Европа.

Европейската комисия призна, че се водят полемики, с цел да бъде открито дали може да бъде контрактуван " съгласуван метод " по въпроса за туристическите визи за съветски жители. Германският канцлер Олаф Шолц обаче изрази запаси с аргумента, че те биха засегнали и съперници на режима в Кремъл, които емигрират в Европа. Резерви изрази и висшият представител по външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел.

Литовският външен министър призна през днешния ден, че ще бъде мъчно да бъде открито решение даже на районно ниво.

Латвия и, а.

Темата ще бъде обсъждана идната седмица в Прага по време на срещата на европейските външни министри. Чешкото председателство на Европейски Съюз разгласи, че поддържа концепцията за преустановяване издаването на визи на съветски претенденти. Чехия е измежду страните, които мощно е лимитирала издаването на шенгенски визи на притежатели на съветски паспорти.

Реалистично ли е Европейски Съюз да спре да издава визи за съветски жители - вижте повече тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР