Държавите от ЕС могат да използват противовирусните таблетки за лечение

...
Държавите от ЕС могат да използват противовирусните таблетки за лечение
Коментари Харесай

След хапчето на Мерк ЕС допуска и лекарството на Пфайзер против КОВИД-19

Държавите от Европейски Съюз могат да употребяват противовирусните таблетки за лекуване на КОВИД-19 на компанията " Пфайзер " - паксловид (PAXLOVID™ (PF-07321332; ritonavir), в ранните стадии след слагане на диагноза, макар че към момента не е завършила цялостната процедура по регулаторен обзор, заяви през днешния ден европейският регулатор на медикаментите, представен от Ройтерс.

Пациентите с висок риск от тежко превозване на заболяването би трябвало да стартират петдневен курс на банкет на паксловид допустимо най-скоро след слагане на диагнозата или в границите на 5 дни от появяването на признаци, само че не и в случай че към този момент е належащо да им се подава спомагателен О2.

" Съветът на организацията в този момент може да бъде употребен за поддръжка на национални рекомендации за вероятната приложимост на лекарството преди предоставяне на позволение за търговия ", се споделя в известие на Европейската организация по медикаментите (ЕАЛ).

ЕАЛ и преди е разрешавала по сходен метод използването на някои инжектирани медикаменти на основата на антитела и това се случва в миг, когато държавните управления бързат да подсилят арсенала си за битка против новия вид Омикрон. Има възможност е Омикрон да е построил към този момент резистентност против някои от тези медикаменти.

На фона на увеличаващия се брой на новите случаи на инфектирани с ковид в района, през ноември европейският регулатор постъпи по сходен метод с хапчето молнупиравир (molnupiravir) на " Мерк ". Той посъветва то да бъде одобрявано в границите на пет дни от появяването на първите признаци за лекуване на пълнолетни пациенти, които не се нуждаят от кислородна поддръжка и са изложени на риск от утежняване на заболяването.

Според оповестени тази седмица данни, хапчето на " Пфайзер " е съвсем 90 % дейно в попречване на хоспитализации и гибел при високорискови пациенти и по последни данни от лаборатории лекарството резервира успеваемостта си против бързо разпространяващия се вид Омикрон.

Европейски Съюз към момента води договаряния за закупуване на медикаментите на " Мерк " и " Пфайзер ". Не е ясно по кое време или дали Европейската комисия ще стартира процедура по взаимни поръчки на тези медикаменти и какъв брой страни ще си обезпечат доставки посредством европейската скица или ще ги закупуват самостоятелно.

" Пфайзер " заяви във вторник, че скоро чака утвърждение от Американската организация за надзор на храните и медикаментите и други регулаторни органи.

Решенията идват на фона на опитите за справяне с повишението на броя на инфекциите в района, което заплашва да претрупа здравните системи и на фона на бързото разпространение на Омикрон. Това накара някои държавни управления още веднъж да вкарат ограничавания преди началото на коледните празници.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР