Държавите от Балканите трябва да демонстрират ясно своето единство и

...
Държавите от Балканите трябва да демонстрират ясно своето единство и
Коментари Харесай

Румен Радев призова държавите от Югоизточна Европа за политическа воля и ускоряване на създаването на международен Институт за устойчиви технологии

Държавите от Балканите би трябвало да показват ясно своето единение и политическата си воля пред европейските институции за основаването на интернационален Институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа. Този план ще насърчи процеса на европейска интеграция в нашия район в региона на науката, образованието и медицината, и ще сътвори нова вероятност за софтуерен продан и реализация на младите учени. Това съобщи президентът Румен Радев, който организира през днешния ден среща на „ Дондуков " 2 с членовете на Управителния съвет на Югоизточния Европейски интернационален Институт за устойчиви технологии. Сред участниците в срещата бяха министри и зам.-министри на образованието, науката, технологиите, както и държавни секретари на страните от Западните Балкани, също и водещи европейски учени, работещи в ЦЕРН.

„ Необходимо е през идващите месеци да бъде бъдат обрисувани главните параметри на плана, а подкрепящите го страни да подпишат меморандум за съдействие, който да бъде показан пред Европейския съюз. Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз би трябвало да бъде употребявано за постигането на прогрес. От извънредно значение е този Институт да бъде припознат като част от европейската научна инфраструктура, с цел да бъде обезпечено неговото финансиране ", акцентира още Румен Радев по време на срещата.

Представителите на балканските страни показаха признателността си към България, която слага като главен приоритет на своето председателство на Съвета на Европейски Съюз европейската вероятност на района. Научните общности на Балканите от дълго време поддържат връзка без ограничавания на универсалния език на науката и е значимо те да бъдат подкрепени и от политическите водачи, беше очебийно по време на диалога. Изразена бе и признателност към президента Румен Радев, в чието лице учените от района срещат нужната поддръжка на високо ниво за реализирането на този план.

Предстои в София да бъде извършено първото съвещание на Управителния съвет на Югоизточния Европейски интернационален Институт за устойчиви технологии.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР