Държавите и институциите трябва да действат съвместно, изправени пред нарастващия

...
Държавите и институциите трябва да действат съвместно, изправени пред нарастващия
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Инфлацията на е преходна, а се настанява трайно


Държавите и институциите би трябвало да работят взаимно, изправени пред възходящия риск от криза в света, предизвести през днешния ден в тирада във Вашингтон ръководещият шеф на Междунaродния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, представена от Франс прес.

С оглед на риска " този интервал на уязвимост да се трансформира в рискова нова нормалност " Кристалина Георгиева прикани  за " по-голяма воля да се работи в този момент и дружно ".

" Има незабавна потребност от стабилизиране на стопанската система. В МВФ призоваваме за взаимни дейности на страните, с цел да се плануват бъдещи рецесии ", настоя ръководещият шеф на МВФ  при откриването на годишните срещи на институцията, които ще се проведат след седмица във Вашингтон. За първи път от есента на 2019 година всички участници ще участват физически.

Финансовата институция ще разгласява във вторник прогнозите си за растежа за идната година и те ще бъдат поправени към намаляване, съобщи още Георгиева.

Все по-големият брой рецесии, подсилени от следствията от войната в Украйна, както и екологичните бедствия, които удариха някои региони на света това лято, са дестабилизирали в допълнение международната стопанска система, която още не се е отърсила от ударите, нанесени от пандемията.

Вследствие на тези фактори МВФ чака огромен брой страни да записват спад на брутния си вътрешен артикул за най-малко две поредни тримесечия, което е знак за криза, до края на тази година и 2023 година.

Риск, който ще засегне " към една трета от международната стопанска система ", а " доста семейства по света, даже в случай че растежът е позитивен, ще имат възприятието, че са в криза поради повишаването на разноските за живот ", акцентира Георгиева.

Следователно от първостепенна  важност е да се предотврати продължаващото повишаване на цените, защото " инфлацията надалеч на е преходна, а се настанява трайно ", съгласно оценката на шефката на МВФ.

И въпреки че централните банки покачват лихвите, с цел да забавят стопанската система, в случай че не се работи в този момент, ще са нужни " още по-високи и непрекъснати лихви, които ще нанесат спомагателни вреди върху растежа и заетостта ", предизвести Георгиева. Така тя се причислява към мнението на ръководителя на УФР Джером Пауъл, който призна, че понижаването на инфлацията " няма да е елементарно и безболезнено в кратковременен проект ".

Особено внимание би трябвало да се отдели на " прекомерно мощното и прекомерно бързо " стягане на паричната политика и изключително, в случай че липсва съгласуваност, предизвести Кристалина Георгиева, добавяйки, че това ще усили риска " доста страни да потънат в продължителна криза ".

Освен това повишаването на $ в резултат на повишението на лихвата от УФР, ще усложни достъпа до кредитиране на редица страни, които вземат заеми в тази валута и дългът им ще нарасне вследствие на покачването на ставките.

Така се усилва рискът от дългова рецесия, която да обхване всички тези страни.

" Основните кредитори като Китай и частният бранш би трябвало да поемат отговорността си ", настоя тя.

Министрите на стопанската система от Г-20 ще се съберат във Вашингтон в компанията на шефовете на централните банки в коридорите на годишните срещи на МВФ идните сряда и четвъртък (12 и 13 октомври). Те желаят главно да плануват въпросите за световното облагане с налози, регулирането на финансовия бранш и финансирането на инфраструктура.

Да се работи в кратковременен проект е от значително значение " само че няма да бъде задоволително, с цел да се съживи международната стопанска система ", съобщи Кристалина Георгиева, която прикани за " трансформационни промени ", които МВФ счита да поддържа.

Сред най-важните точки за разискване, съгласно нея, са вложенията в опазването на здравето и образованието, както и цифровизацията и развиването на цифровата инфраструктура.

" Трябва да отговорим на този интервал на неустойчивост, като укрепим стопанските системи ни против непосредствени рецесии и ги подготвим за бъдещи ", сподели тя в умозаключение.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР